Дипломати от Тайван и Малтийския орден на посещение в Свиленград

0

Посланиците дариха компютри на Транзитния център за бежанци

Възможности за сътрудничество в екологичното селскостопанско производство, туризма, леката промишленост и други области обсъдиха посланикът на Тайван в Атина Пол Чанг и посланикът на Суверенния малтийски орден в България Камило Дзуколи с кмета на Свиленград Георги Манолов.

Посланик Дзуколи подари на домакина юбилейна марка от лимитирана серия по случай 20 години дипломатически отношения между Суверенния малтийски орден и Република България.

Малко преди това гостите откриха компютърна зала в Транзитния бежански център в село Пъстрогор, където бяха придружени от Богдан Паташев – първи съветник в посолството на Суверенния орден на Малта в България и от заместник-кмета на Свиленград Мария Костадинова.�

Залата е оборудвана с лаптопи и принтер, закупени със средства, дарени от Тайван и Малтийския орден. Идеята и организацията за това са на кмета на Свиленград Георги Манолов.

Директорът на Транзитния бежански център Георги Марков благодари на гостите. Оказва се, дарението ще задоволи нуждата от достъп до компютри и безплатен интернет на 260-те имигранти, настанени там в момента. Сградата разполага с обособена зала, в която е липсвало необходимото техническо оборудване.

Досега общината предоставяше на бежанците безплатно ползване на интернет и компютри в Общинската библиотека в Свиленград, но поради отдалечеността на центъра на 9 км от града, не е удобно за хората да пътуват ежедневно.
От откриването му през май 2012 г. през транзитния център са преминали около 3 000 бежанци. Основната част от тях са от Сирия, следват от Афганистан, Ирак и от африкански държави. В центъра работят 60 души – специалисти и персонал.

Previous articleРазлив от Марица заплаши водата на града
Next articleПледоариите по делото „Граница” през януари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...