Дипломати от Тайван и Малтийския орден на посещение в Свиленград

0

Посланиците дариха компютри на Транзитния център за бежанци

Възможности за сътрудничество в екологичното селскостопанско производство, туризма, леката промишленост и други области обсъдиха посланикът на Тайван в Атина Пол Чанг и посланикът на Суверенния малтийски орден в България Камило Дзуколи с кмета на Свиленград Георги Манолов.

Посланик Дзуколи подари на домакина юбилейна марка от лимитирана серия по случай 20 години дипломатически отношения между Суверенния малтийски орден и Република България.

Малко преди това гостите откриха компютърна зала в Транзитния бежански център в село Пъстрогор, където бяха придружени от Богдан Паташев – първи съветник в посолството на Суверенния орден на Малта в България и от заместник-кмета на Свиленград Мария Костадинова.�

Залата е оборудвана с лаптопи и принтер, закупени със средства, дарени от Тайван и Малтийския орден. Идеята и организацията за това са на кмета на Свиленград Георги Манолов.

Директорът на Транзитния бежански център Георги Марков благодари на гостите. Оказва се, дарението ще задоволи нуждата от достъп до компютри и безплатен интернет на 260-те имигранти, настанени там в момента. Сградата разполага с обособена зала, в която е липсвало необходимото техническо оборудване.

Досега общината предоставяше на бежанците безплатно ползване на интернет и компютри в Общинската библиотека в Свиленград, но поради отдалечеността на центъра на 9 км от града, не е удобно за хората да пътуват ежедневно.
От откриването му през май 2012 г. през транзитния център са преминали около 3 000 бежанци. Основната част от тях са от Сирия, следват от Афганистан, Ирак и от африкански държави. В центъра работят 60 души – специалисти и персонал.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...