Подмяната на водопровода започва с улиците „23-ти септември”, „Генерал Скобелев” и „Отец Паисий”

0

Всеки момент ще започне подмяната на водопровода на четири улици в града, съобщи заместник-кметът Мария Костадинова. Осигурени средства от държавата има за 23-ти септември, Генерал Скобелев, Отец Паисий и част от Васил Левски. За тези улици общината има изготвен технически проект за изпълнение на водопровод и пътна част. Вече има избран изпълнител и е подписан договор.

Информацията беше изнесена по време на общественото обсъждане за поемане на 3 млн. лв. дълг за асфалтиране и нов водопровод. През септември местният парламент ще гласува заема, след като миналия месец одобри програмата на общината за подобряване на техническата инфраструктура. С тези средства, с европейско и държавно финансиране, в Свиленград се планира обновяването на близо 40 улици до 2020 г. Става дума за улици около квартал Изгрев и СУ „Д-р Петър Берон”, както и улиците между „Граничар” и „Христо Ботев”.

Ремонтните дейности ще бъдат разделени на пет етапа. Вече е подаден проект за асфалтиране на улиците от втория етап. В този етап, част от заема ще се използва за подмяна на водопровода. Останалите етапи се очаква да бъдат изпълнени с процедура за инженеринг – проектиране и изпълнение.

По думите на Мария Костадинова изплащането на заема няма да затрудни общината, която се намира в много добро финансово състояние. Той ще бъде гарантиран с настоящи и бъдещи собствени приходи. Заемът ще бъде усвоен за две години. Той ще се изплаща за период от 10 години на равни месечни вноски с възможност за предсрочно погасяване. Костадинова припомни, че със смяната на водопровода по тези улици ще бъде решен и проблема с лошото качество на питейната вода в града, въпреки че това е задължение на ВиК.

Вече година от чешмите на свиленградчани тече кална вода, заради честите аварии, а недоволството ескалира в подписка, която подкрепиха близо 2 хил. жители.

Костадинова уточни, че пречистването на питейната вода от мангана, чиито стойности са над нормата, е възможно. Съоръженията за нея са закупени, по нереализиран по редица причини проект на Регионалното министрество, още преди няколко години, и се съхранява от него. След разговори с кмета инж. Георги Манолов, очакванията са то да бъде предадено на община Свиленград за реализиране на пречистващото съоръжение.

Предстои подмяна на водопровода и в четирите най-големи села на общината – Левка, Капитан Андреево, Студена и Момково. Общинското предприятие ще стартира буквално до дни запълването на дупките по тези и всички останали села, стана ясно по време на обсъждането.

След въпрос на svilengrad24, касаещ наводняването на някои възлови улици при по-обилен дъжд, архитектът на общината Анастас Карчев уточни, че причина за това са количествата валежи. По думите му, шахтите в града се почистват и това, че не са запушени се вижда от оттичането на водата няколко минути след обилните валежи. Канализацията на града обаче е проектирана да поеме нормални количества дъжд, обясни още арх. Карчев. В същото време градът е нисък, равнинен, а в по-ниските участъци единственото отводняване е чрез канализацията. На места като автогарата и бившето Пени маркет, където e било старо речно корито, водата следва релефа и оттокът е по-бавен.

Архитект Карчев и заместник-кметът Мария Костадинова потвърдиха, че каналната помпена станция в най-ниския участък на града – улица Граничар, работи и при спряно електроподаване, тъй като е снабдена с дизелови генератори, а помпите се пускат от служители на ВиК.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...