Подмяната на водопровода започва с улиците „23-ти септември”, „Генерал Скобелев” и „Отец Паисий”

0

Всеки момент ще започне подмяната на водопровода на четири улици в града, съобщи заместник-кметът Мария Костадинова. Осигурени средства от държавата има за 23-ти септември, Генерал Скобелев, Отец Паисий и част от Васил Левски. За тези улици общината има изготвен технически проект за изпълнение на водопровод и пътна част. Вече има избран изпълнител и е подписан договор.

Информацията беше изнесена по време на общественото обсъждане за поемане на 3 млн. лв. дълг за асфалтиране и нов водопровод. През септември местният парламент ще гласува заема, след като миналия месец одобри програмата на общината за подобряване на техническата инфраструктура. С тези средства, с европейско и държавно финансиране, в Свиленград се планира обновяването на близо 40 улици до 2020 г. Става дума за улици около квартал Изгрев и СУ „Д-р Петър Берон”, както и улиците между „Граничар” и „Христо Ботев”.

Ремонтните дейности ще бъдат разделени на пет етапа. Вече е подаден проект за асфалтиране на улиците от втория етап. В този етап, част от заема ще се използва за подмяна на водопровода. Останалите етапи се очаква да бъдат изпълнени с процедура за инженеринг – проектиране и изпълнение.

По думите на Мария Костадинова изплащането на заема няма да затрудни общината, която се намира в много добро финансово състояние. Той ще бъде гарантиран с настоящи и бъдещи собствени приходи. Заемът ще бъде усвоен за две години. Той ще се изплаща за период от 10 години на равни месечни вноски с възможност за предсрочно погасяване. Костадинова припомни, че със смяната на водопровода по тези улици ще бъде решен и проблема с лошото качество на питейната вода в града, въпреки че това е задължение на ВиК.

Вече година от чешмите на свиленградчани тече кална вода, заради честите аварии, а недоволството ескалира в подписка, която подкрепиха близо 2 хил. жители.

Костадинова уточни, че пречистването на питейната вода от мангана, чиито стойности са над нормата, е възможно. Съоръженията за нея са закупени, по нереализиран по редица причини проект на Регионалното министрество, още преди няколко години, и се съхранява от него. След разговори с кмета инж. Георги Манолов, очакванията са то да бъде предадено на община Свиленград за реализиране на пречистващото съоръжение.

Предстои подмяна на водопровода и в четирите най-големи села на общината – Левка, Капитан Андреево, Студена и Момково. Общинското предприятие ще стартира буквално до дни запълването на дупките по тези и всички останали села, стана ясно по време на обсъждането.

След въпрос на svilengrad24, касаещ наводняването на някои възлови улици при по-обилен дъжд, архитектът на общината Анастас Карчев уточни, че причина за това са количествата валежи. По думите му, шахтите в града се почистват и това, че не са запушени се вижда от оттичането на водата няколко минути след обилните валежи. Канализацията на града обаче е проектирана да поеме нормални количества дъжд, обясни още арх. Карчев. В същото време градът е нисък, равнинен, а в по-ниските участъци единственото отводняване е чрез канализацията. На места като автогарата и бившето Пени маркет, където e било старо речно корито, водата следва релефа и оттокът е по-бавен.

Архитект Карчев и заместник-кметът Мария Костадинова потвърдиха, че каналната помпена станция в най-ниския участък на града – улица Граничар, работи и при спряно електроподаване, тъй като е снабдена с дизелови генератори, а помпите се пускат от служители на ВиК.

Previous articleКрадец разби стъкло на кола и задигна 2 хил. лв.
Next articleОбщинското предприятие ще извършва сметосъбирането от 9 август

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...