Административният съд решава казуса с преместването на автогарата

0

Жалба до Хасковския административен съд са депозирали от „Свиленград – Автотранспорт”, след решението на Общинския съвет за определянето на автогара „Бойдеви” за основна. От дружеството, собственик на старата автогара считат, че решението е прието в нарушение на закона и молят съда да го отмени изцяло.

Общинските съветници бяха запознати в края на миналата седмица с адресираната до ХАС жалба. Тя е от името на изпълнителния директор на Свиленград Автотранспорт – Атанас Христонев. В нея се посочва, че „решението на ОбС пряко засяга интересите на дружеството, ограничавайки част от упражняваната и надлежно регламентирана дейност”.

Жалбоподателят изтъква, че статутът на старата автогара е регламентиран, а писмото на Изпълнителната агенция Автомобилна администрация, станало повод за вземане на решението за преместването на автогарата, се отнася за населени места с неуточнени автогари или в които се прави промяна на вече съществуващи.

В жалбата се посочва още, че в решението на Общинския съвет, както и в докладната записка от 13.06.2019 г. на кмета на общината, не са изложени мотиви или критерии по които е извършен избора, както и че „не е отчетено, че обслужваща автогара на територията на община Свиленград съществува от дълги години”.

Жалбата е с дата 8.07.2019 г. и все още не е ясно кога ще бъде разгледана от Хасковския административен съд. Дотогава обаче, коментираха общински съветници, не може да влезе в сила нищо, касаещо автогарата.

Междувременно стана ясно, че четиримата общински съветници, гласували против преместването на автогарата, са сезирали Окръжна прокуратура Хасково. Иван Андреев, Христо Минков, Христо Щерев и Стамо Димитров настояват гласуваният на проект да бъде върнат, тъй като е нарушен правилника за работа на Общинския съвет. Мотивите са, че докладна записка не е разглеждана в постоянните комисии и няма тяхно становище по нея. Докладната записка беше приета на заседанието на 26 юни с 11 гласа „за”, 4 „против” и 3 „въздържал се”.

На насроченото тогава за 15 юли заседание, общинският съвет ще трябва да разгледа предложението на кмета за утвърждаване на допълнителна градска линия с направление: автогара „Бойдеви” – Пощата – Горското – автогара „Бойдеви”. Идеята на допълнителната линия е да превозва пътниците от новата автогара до възлови места в града. Очаква се тя да се ползва и от работещи в района на кв. Простор и Болницата. Линията ще се обслужва от 5.30 до 19.30 ч., а рейсовете ще се движат на всеки час.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...