Административният съд решава казуса с преместването на автогарата

0

Жалба до Хасковския административен съд са депозирали от „Свиленград – Автотранспорт”, след решението на Общинския съвет за определянето на автогара „Бойдеви” за основна. От дружеството, собственик на старата автогара считат, че решението е прието в нарушение на закона и молят съда да го отмени изцяло.

Общинските съветници бяха запознати в края на миналата седмица с адресираната до ХАС жалба. Тя е от името на изпълнителния директор на Свиленград Автотранспорт – Атанас Христонев. В нея се посочва, че „решението на ОбС пряко засяга интересите на дружеството, ограничавайки част от упражняваната и надлежно регламентирана дейност”.

Жалбоподателят изтъква, че статутът на старата автогара е регламентиран, а писмото на Изпълнителната агенция Автомобилна администрация, станало повод за вземане на решението за преместването на автогарата, се отнася за населени места с неуточнени автогари или в които се прави промяна на вече съществуващи.

В жалбата се посочва още, че в решението на Общинския съвет, както и в докладната записка от 13.06.2019 г. на кмета на общината, не са изложени мотиви или критерии по които е извършен избора, както и че „не е отчетено, че обслужваща автогара на територията на община Свиленград съществува от дълги години”.

Жалбата е с дата 8.07.2019 г. и все още не е ясно кога ще бъде разгледана от Хасковския административен съд. Дотогава обаче, коментираха общински съветници, не може да влезе в сила нищо, касаещо автогарата.

Междувременно стана ясно, че четиримата общински съветници, гласували против преместването на автогарата, са сезирали Окръжна прокуратура Хасково. Иван Андреев, Христо Минков, Христо Щерев и Стамо Димитров настояват гласуваният на проект да бъде върнат, тъй като е нарушен правилника за работа на Общинския съвет. Мотивите са, че докладна записка не е разглеждана в постоянните комисии и няма тяхно становище по нея. Докладната записка беше приета на заседанието на 26 юни с 11 гласа „за”, 4 „против” и 3 „въздържал се”.

На насроченото тогава за 15 юли заседание, общинският съвет ще трябва да разгледа предложението на кмета за утвърждаване на допълнителна градска линия с направление: автогара „Бойдеви” – Пощата – Горското – автогара „Бойдеви”. Идеята на допълнителната линия е да превозва пътниците от новата автогара до възлови места в града. Очаква се тя да се ползва и от работещи в района на кв. Простор и Болницата. Линията ще се обслужва от 5.30 до 19.30 ч., а рейсовете ще се движат на всеки час.

Previous articleЧиталището в Свиленград търси ново лого за 150-годишнината
Next articleМаша Илиева идва с балетната си школа за благотворителен концерт

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...