Автогарата до „Жанет” става основна от 1 септември

0

Съветниците решават за превоза на пътуващите до центъра през юли

Автогара „Бойдеви” ще бъде основна за Свиленград. Такова решение взеха общинските съветници на днешното си заседание. 11 от тях гласуваха „за”, против бяха четирима, а трима се въздържаха. Двама от съветниците отсъстваха от заседанието, а един – обяви конфликт на интереси.

Решението ще влезе в сила от 1 септември 2019 г. Дотогава ще бъде утвърдена допълнителна линия, която да превозва пътниците от новата автогара до възлови места в града – Горското и поликлиниката. Решението за нея ще трябва да вземат общинските съветници на извънредно заседание, което насрочиха за 15 юли. Ще трябва да бъде избран и превозвач, който да я обслужва.

Казусът с двете автогари предизвика стотици коментари в социалната мрежа. Основният въпрос, който свиленградчани поставиха беше свързан с отдалеченото местоположение на новата автогара от центъра на града. То ще затрудни придвижването на възрастните хора от  селата на общината, които идват в града на лекар и до аптеките и ще натовари бюджета им. Това беше причината и двете постоянни комисии към Общинския съвет, които разгледаха въпроса, да не приемат предложението на кмета инж. Георги Манолов. Заради големия обществен интерес към темата, от администрацията промениха предложението между разглеждането му в двете постоянни комисии – ТСУ и Икономическа.  Вместо пренасочването към новата автогара да влезе в сила от 1 юли, от кметската администрация предложиха това да стане от 1 септември. Предложено беше въвеждането на допълнителни градски линии, които да извозват хората от селата на облекчени цени. Част от общинските съветници обаче изразиха съмнение, че на конкурса ще се явят фирми, без да е ясно ще има ли печалба и при гласуването предложението не срещна необходимата подкрепа.

На заседанието в сряда решението, което трябваше да бъде взето с гласовете на повече от 50% от общинските съветници, беше прието. Подложена беше на гласуване допълнителна докладна, в която се представят разширени мотиви за преместването на автогарата. Против внасянето й беше общинският съветник Христо Щерев. Според него разглеждането й противоречи на правилника, тъй като е внесена в последния момент и не е минала през комисии.

Инж. Иванка Димитрова, директор на дирекция Общинска собственост заяви, че допълнението се наложило, тъй като тези мотиви са били коментирани устно на комисиите, но са били допълнени, „за да може да се вземе едно законосъобразно решение по отношение на определяне на автогарата”.

Не срещна категорична подкрепа предложението на д-р Христо Карамфилов въпросът да бъде отложен за разглеждане, като се поиска писмено становище от кметовете на населените места в общината какво е мнението на хората.

В защита на пренасочването на трафика към автогарата извън града се обяви Панайот Панайотов. Освен, че това ще има екологичен ефект, той заяви, че е подразнен от изявлението в медиите, че „някой се опитва да отнеме на някого бизнеса”, подчертавайки, че в старата автогара не са направени сериозни инвестиции, нямало и тоалетна.

Иван Андреев попита кое налага да се мести автогарата. „Тя не е там от вчера, Панайотов, обърна се той към колегата си. Тя е там, откакто се помниш. И вие настоявата с допълнителни докладни да ни убедите, че трябва да приемем това решение. Да не говорим, че на автогарата има един куп фирми, които работят”.

В крайна сметка беше гласувана и приета допълнителната докладна. В разширените мотиви към нея се посочва, че автогара „Бойдеви” е по-висок клас. Освен това в района на старата автогара, собственост на „Свиленград Автотранспорт” има сериозни трудности в трафика и паркирането и тя не отговаря на изискванията за комуникационно-транспортна система на урбанизираните територии. Изтъква се, че паркирането в района става на силно натоварени кръстовища, в района има автобуси и микробуси, извършващи нерегламентирани превози, а липсата на достатъчен брой паркоместа на автогарата, кара посетителите й да ползват паркоместата от общинската улична мрежа, натоварвайки допълнително движението.

За преместването на автобусния трафик от сегашната автогара, собственост на „Свиленград Автотранспорт” се заговори този месец. Повод за това стана писмо от Автомобилната администрация, в което се казва, че при наличието на автогари в населеното място, местната власт трябва да определи начална и крайна автогара. Досега новата изпълняваше ролята на международна. Тя беше на „Алтънхан Свиленград”, а от близо месец е на най-големия превозвач в общината „Бойдеви”.

Previous articleМладежи поставиха любими цитати в градския парк
Next articleИнспекцията по труда организира среща със земеделци в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...