Читалището в Свиленград търси ново лого за 150-годишнината

0

Конкурс за лого обявява читалището в Свиленград за 150-годишнината от създаването му, която ще бъде отбелязана догодина. Авторски проекти ще се приемат до 1 декември 2019 г. Дизайнът на логото трябва да бъде съвременен, лесно разпознаваем и привлекателен. Предложенията се приемат на мейла на читалището: nchprosveta@abv.bg

Културното средище е правоприемник на читалище „Звезда”, основано на 1 март 1870 г. по инициатива на главния учител на града Христо Попмарков. Tо е първото в града и 46-то в поробена България. Помещава се в една от стаите на училището при църквата „Света Троица”. Членове на първото читалищно настоятелство са Патриархът на българската литература Иван Вазов – тогава учител в Свиленград, Стоян Попмарков, Станко Разбойников и други. Още в първите месеци читалищното настоятелство решава всяка година да издържа по един ученик в Бебошевското училище в Цариград, и с това да спомага за развитието на просветното дело в Свиленград.

Читалище „Звезда”  развива богата културна, просветна и народополезна дейност. През 1875г., под ръководството на възрожденските учители Петър Станчов и Станко Разбойников, в читалищната стая за първи път се представя пиесата „Многострадалната Геновева”. След 1878 г., по силата на Берлинския договор, Свиленград, тогава Мустафа паша, остава в пределите на Османската империя.

Читалището възкръсва за нов живот през 1914 г., когато след Балканските войни и опожаряването му, градът се възражда. На читалището е отредено най-хубавото място – там, където е била турската джамия. Средствата за построяването му се събират от волни пожертвования на жителите на града и околните села. Читалищното настоятелство сключва договор за заем за 200 000лв. с Популярна банка, която по- късно опрощава тези средства.

Към читалището се разкрива киносалон, създават се няколко художествени самодейни колектива- театрален, смесен хор за школувано пеене, народен хор, танцов състав и други, които и до днес продължават своята дейност. В този си вид читалище „Просвета” съществува до 1961г., когато пренася дейността си в нова читалищна сграда, в която съществува и до днес.

В момента в читалището работят 23 формации, школи и клубове, 8 от които за работа с деца и младежи. В тях творят над 250 деца и възрастни от 5 до 80 години. Читалището има свой филиал в турския град Одрин.

Previous articleСменят 630 улични лампи на натоварени улици с LED осветление
Next articleАдминистративният съд решава казуса с преместването на автогарата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...