Читалището в Свиленград търси ново лого за 150-годишнината

0

Конкурс за лого обявява читалището в Свиленград за 150-годишнината от създаването му, която ще бъде отбелязана догодина. Авторски проекти ще се приемат до 1 декември 2019 г. Дизайнът на логото трябва да бъде съвременен, лесно разпознаваем и привлекателен. Предложенията се приемат на мейла на читалището: nchprosveta@abv.bg

Културното средище е правоприемник на читалище „Звезда”, основано на 1 март 1870 г. по инициатива на главния учител на града Христо Попмарков. Tо е първото в града и 46-то в поробена България. Помещава се в една от стаите на училището при църквата „Света Троица”. Членове на първото читалищно настоятелство са Патриархът на българската литература Иван Вазов – тогава учител в Свиленград, Стоян Попмарков, Станко Разбойников и други. Още в първите месеци читалищното настоятелство решава всяка година да издържа по един ученик в Бебошевското училище в Цариград, и с това да спомага за развитието на просветното дело в Свиленград.

Читалище „Звезда”  развива богата културна, просветна и народополезна дейност. През 1875г., под ръководството на възрожденските учители Петър Станчов и Станко Разбойников, в читалищната стая за първи път се представя пиесата „Многострадалната Геновева”. След 1878 г., по силата на Берлинския договор, Свиленград, тогава Мустафа паша, остава в пределите на Османската империя.

Читалището възкръсва за нов живот през 1914 г., когато след Балканските войни и опожаряването му, градът се възражда. На читалището е отредено най-хубавото място – там, където е била турската джамия. Средствата за построяването му се събират от волни пожертвования на жителите на града и околните села. Читалищното настоятелство сключва договор за заем за 200 000лв. с Популярна банка, която по- късно опрощава тези средства.

Към читалището се разкрива киносалон, създават се няколко художествени самодейни колектива- театрален, смесен хор за школувано пеене, народен хор, танцов състав и други, които и до днес продължават своята дейност. В този си вид читалище „Просвета” съществува до 1961г., когато пренася дейността си в нова читалищна сграда, в която съществува и до днес.

В момента в читалището работят 23 формации, школи и клубове, 8 от които за работа с деца и младежи. В тях творят над 250 деца и възрастни от 5 до 80 години. Читалището има свой филиал в турския град Одрин.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...