Общинският съвет обсъжда казуса с новата автогара в сряда

0

Две от постоянните комисии не подкрепиха предложението автобусите да спират вече на автогарата до „Жанет”

Близо 40 минути продължиха дебатите в Икономическа комисия за пренасочването на автобусния трафик към новата автогара до хипермаркет „Жанет”. Разпалени са били дискусиите и в Комисията по териториално и селищно устройство. Широк обществен отзвук предизвика и в социалните мрежи предложението, внесено от кмета Георги Манолов. В голяма част от стотиците коментари се споделя мнението, че новата автогара е твърде отдалечена от центъра на града, което ще затрудни и оскъпи придвижването на пътниците, особено на възрастните хора от селата, които идват в Свиленград основно до поликлиниката и за лекарства. В този случай градският транспорт не е удобен, тъй като пътуващите ще трябва да обикалят по целия му маршрут, включително и през отдалечения на три километра от града кв. Капитан Петко войвода. Придвижването с такси ще струва по 3 лв. в едната посока, което ще удари сериозно по бюджета на пътуващите. Този проблем при старата автогара, намираща се близо до центъра на града и функционираща като такава от 1968 г. не съществува.

Разпалените дебати и липсата на подкрепа в Комисията по ТСУ накара общинската администрация да оттегли предложението си и да внесе ново за разглеждане в Бюджетна комисия.

Предлагаме нов вариант, съобразявайки се с мнението на хората, каза директорът на „Общинска собственост и териториално и селищно устройство” Иванка Димитрова. Следим коментарите и медийните публикации. От емоционалните дебати и в комисията по ТСУ сме наясно какъв е основния проблем, допълни тя. Новата автогара е първа категория, разполага с подходи за инвалиди и всички условия като клас, уточни още инж. Димитрова. Основен проблем за хората е достъпът до автогарата, особено тези от селата.

В новия вариант, който разгледа Бюджетната комисия, вече се предлага пренасочването на автобусите да стане не сега, а от 1 септември 2019 г. Предлага се още на заседанието през юли, кметът да представи  на общинските съветници допълнителни  градски линии, които да осигурят придвижването на пътниците от новата автогара към пощата /поликлиниката/ и Горското /аптека Гален/. Иска се още общинските съветници да упълномощят градоначалника да предприеме действия по утвърждаването на новите транспортни схеми.

По време на дебатите стана ясно, че маршрутки ще извозват безплатно пътниците от селата до Пощата и Горското, след представянето на билета, с който са ползвали междуселищния автобус на територията на общината. Други пътници, като например работещи, ще могат да ги ползват срещу заплащане.

Последва обаче дебат дали ще има фирми, които да искат да возят безплатно тези пътници и как ще се правят отчисленията за безплатен превоз.

Как ще стане тази фирма, която спечели конкурса за допълнителната транспортна линия да печели, попита Стамо Димитров.

От администрацията уточниха, че ще бъде внесено предложение за провеждане на конкурс за това кой да оперира маршрутките, а правилата за това ще бъдат разписани и одобрени от общинските съветници през юли.

„Ако проявите търпение и доверие в администрацията, юли месец ще внесем решение на въпроса”, каза Иванка Димитрова.

„То с това търпение, по-добре да си отложим нашето решение за юли месец, защото си имаме доверие”, каза Стамо Димитров.

Иванка Димитрова уточни, че има много действия, които трябва да се предприемат дотогава по маршрутните разписания. По думите й, те не могат да бъдат направени, ако нямат сега съгласието на общинските съветници.

„След като има неща, които трябва да се направят в определено време, кое налага да се взема решение сега, за определяне на автогара”, попита общинският съветник Христо Щерев. Той се поинтересува и дали общината има подписани договори със сегашната автогара и какво ще се случи с тях, ако се пренасочи трафика към новата.

От общината отрекоха да имат такива. Те предположиха, че при собственика на старата автогара – Христонев, се намират най-вероятно маршрутните разписания, утвърдени от кмета, с които превозвачът, спечелил конкурса от общинската, областната или републиканската пътна схема се легитимира и подписва договор с автогарата.

Важно е да се тръгне от писмото на изпълнителната агенция Автомобилна администрация, каза още Иванка Димитрова. При наличието на две автогари, общинският съвет трябва да определи начална и крайна автогара.

От това писмо всъщност става ясно, че автогарата до „Жанет” е взета под наем от най-големия превозвач в града -„Бойдеви”. Досегашната „Алтънхан Свиленград” оперираше като международна. Отново от писмото на Автомобилната администрация става ясно, че тя е категоризирана като първа категория. Теренът, на който е построена, беше общински и беше продаден по предложение на кмета с решение на общинския съвет.

„Т.е. ние тогава сме казали един купувач да построи една автогара, 25 години да я ползва като такава, а сега му казваме, че не можем да вземем решение. Ние сме сложили един вид тежест върху имота”, каза още Иванка Димитрова.

Тази автогара беше за международни превози, контрира Христо Щерев. Може да не е записано така в договора, но такива разговори са водени.

В крайна сметка, новият вариант не срещна одобрението на повече от 50% от гласувалите в Бюджетна комисия, както изисква правилника. Трима подкрепиха предложението, двама гласуваха против, а един се въздържа.

„Искате да свършите нещо полезно на хората, но не го направихте, каза заместник-кметът Мария Костадинова. Никой не зададе въпроса за условията на едната и другата автогара, което мисля, че трябва да е водещо. Не се коментира извеждането на автобусния трафик извън центъра на града. Мислейки за хората, не взехте решение за хората”, каза тя.

Очаква се на редовното заседание на общинския съвет в сряда да стане ясно развитието на казуса.

Previous articleБлизо 9 кг марихуана в сак откриха митничари на Капитан Андреево
Next articleВсяка събота ще има автобус до гробищния парк на Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...