Ден на национален траур за жертвите от Хитрино

0

Понеделник, 12 декември, е Ден на национален траур за жертвите на трагедията в шуменското село Хитрино. В събота при адски взрив на влакова композиция с цистерни пропан бутан загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени.

Най-младата жертва е на 18 години. Дениз и баща му загинаха в експлозията. Овъглена под руините е намерена и 93-годишна жена. Сред жертвите са младо семейство, което остави две деца сираци. Друг мъж загуби съпругата си, която била на работа в тамошната фурна. Замесеният и овъглен хляб също се превърна в един от символите на трагедията.

Оцелелите в жестокия взрив го сравниха като война, бомба, силно земетресение. Обществени сгради и домове бяха сринати. Жителите на селото още не могат да се приберат по домовете си. Много от тях останаха без домовете и близките си.

Продължава рисковата операция по изтеглянето на цистерните с пропан бутан от Хитрино. Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че следва изключително тежък съдебен процес, който да установи причините за инцидента.

Правителството се събира извънредно, за да обсъди мерки за справяне с последиците от инцидента. Отпускат се по 325 лв. еднократна помощ на всеки.

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц изрази готовност да окаже съдействие на българските власти след трагедията. Унгария пък е готова да финансира изграждането на нови къщи в Хитрино.

В знак на съпричастност с трагедията, националните флагове на държавни институции и обществени сгради днес са свалени наполовина. Акции за пострадалите жители на шуменското село Хитрино стартираха днес в Минерални бани и в Харманли, чието село Бисер преди четири години беше връхлетяно от водно бедствие.

Всички, които искат да помогнат на пострадалите от Хитрино, могат да изпратят SMS на номер 1466. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.

Previous articleВ Свиленград запалиха светлините на елхата
Next articleПриключи проектът за реставрация на Стария мост на Марица в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...