Ден на национален траур за жертвите от Хитрино

0

Понеделник, 12 декември, е Ден на национален траур за жертвите на трагедията в шуменското село Хитрино. В събота при адски взрив на влакова композиция с цистерни пропан бутан загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени.

Най-младата жертва е на 18 години. Дениз и баща му загинаха в експлозията. Овъглена под руините е намерена и 93-годишна жена. Сред жертвите са младо семейство, което остави две деца сираци. Друг мъж загуби съпругата си, която била на работа в тамошната фурна. Замесеният и овъглен хляб също се превърна в един от символите на трагедията.

Оцелелите в жестокия взрив го сравниха като война, бомба, силно земетресение. Обществени сгради и домове бяха сринати. Жителите на селото още не могат да се приберат по домовете си. Много от тях останаха без домовете и близките си.

Продължава рисковата операция по изтеглянето на цистерните с пропан бутан от Хитрино. Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че следва изключително тежък съдебен процес, който да установи причините за инцидента.

Правителството се събира извънредно, за да обсъди мерки за справяне с последиците от инцидента. Отпускат се по 325 лв. еднократна помощ на всеки.

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц изрази готовност да окаже съдействие на българските власти след трагедията. Унгария пък е готова да финансира изграждането на нови къщи в Хитрино.

В знак на съпричастност с трагедията, националните флагове на държавни институции и обществени сгради днес са свалени наполовина. Акции за пострадалите жители на шуменското село Хитрино стартираха днес в Минерални бани и в Харманли, чието село Бисер преди четири години беше връхлетяно от водно бедствие.

Всички, които искат да помогнат на пострадалите от Хитрино, могат да изпратят SMS на номер 1466. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...