Стартира национална телефонна линия за жертви на домашно насилие

0

Специализирана телефонна линия в помощ на жертвите на домашно насилие стартира от 30 юли. Инициативата е на „Алианс за защита от насилие основано на пола“ (АЗНОП). Услугата ще бъде денонощно достъпна и безплатна за обаждащите се. Номерът е 0800 11977.

Линията гарантира достъпна ежедневна, 24-часова, психологическа помощ, подкрепа и застъпничество за хора, преживели домашно насилие, в условията на анонимност, конфиденциалност, изслушване и подкрепа, насочване към социално-психологически, правни и други услуги, включително насочване към други институции и организации в цялата страна за по-ефективна намеса в случай на актове на домашно насилие.

Линията ще се обслужва от професионалисти и специалисти, които имат опит в работата с хора преживели домашно насилие, а не от доброволци.

Стартирането на линията става възможно с финансовата подкрепа на Avon България. Компанията е дарила 50 000 лева от събраните средства в кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“.

По последни статистически данни всяка трета жена в България е била обект на насилие обусловено от пола. Колкото по-открито се говори за домашното насилие и то се показва като акт на нарушаване на човешките права, а не като личен или семеен проблем, толкова по-ефективна ще бъде борбата с домашното насилие, смятат специалистите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...