Стартира национална телефонна линия за жертви на домашно насилие

0

Специализирана телефонна линия в помощ на жертвите на домашно насилие стартира от 30 юли. Инициативата е на „Алианс за защита от насилие основано на пола“ (АЗНОП). Услугата ще бъде денонощно достъпна и безплатна за обаждащите се. Номерът е 0800 11977.

Линията гарантира достъпна ежедневна, 24-часова, психологическа помощ, подкрепа и застъпничество за хора, преживели домашно насилие, в условията на анонимност, конфиденциалност, изслушване и подкрепа, насочване към социално-психологически, правни и други услуги, включително насочване към други институции и организации в цялата страна за по-ефективна намеса в случай на актове на домашно насилие.

Линията ще се обслужва от професионалисти и специалисти, които имат опит в работата с хора преживели домашно насилие, а не от доброволци.

Стартирането на линията става възможно с финансовата подкрепа на Avon България. Компанията е дарила 50 000 лева от събраните средства в кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“.

По последни статистически данни всяка трета жена в България е била обект на насилие обусловено от пола. Колкото по-открито се говори за домашното насилие и то се показва като акт на нарушаване на човешките права, а не като личен или семеен проблем, толкова по-ефективна ще бъде борбата с домашното насилие, смятат специалистите.

Previous articleКокаин и канабис в буркан откриха полицаи
Next articleДве втори места за шахматистите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...