Приключи проектът за реставрация на Стария мост на Марица в Свиленград

0

Общината в Свиленград приключи проекта за реставриране на Стария мост на река Марица, чиято цел беше превръщането на символа на града в атрактивна туристическа атракция. Той бе изпълнен за 21 месеца, като общата му стойност е 1 036 568.46 евро.

На заключителната пресконференция днес бяха представени дейностите, извършени с финансовата подкрепа на Европейско икономическо пространство. Те са свързани с реставриране и консервация по фасадите на 500-годишния архитектурен паметник.

Почистени са храстите, прорасли във фугите на каменната зидария, както и дърветата около стълбовете на моста в речното корито. Премахнати бяха мъхове, плесени и лишеи по камъните, направена бе и биоцидна обработка. Чрез пароструйно почистване бе измита цялата фасада на моста, след което се открои автентичният облик на историческото съоръжение. Премахната бе и старата асфалтова настилка с дебелина от 5 до 20 см, след което се положи нова павираната настилка. Така нивото на парапета на моста беше повдигнато до безопасни за преминващите по него размери. Благоустроени бяха и подходите към моста.

До изградената сцена над река Марица може да се види умален модел на моста, както и макет на комплекса, част от който той е бил – джамия, кервансарай и хамам. Въведени бяха и съвременни средства и технологии за атрактивно представяне на исторически факти, както и апликация за смартфони. Създаден е и план за управление на моста и експозиционната му среда.

Зиданият през 16 век паметник на културата, който е с дължина почти 300 метра е напълно осветен. Поставени са пейки за сядане. Бетонни прагове пък ще пазят моста от високи вълни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...