Приключи проектът за реставрация на Стария мост на Марица в Свиленград

0

Общината в Свиленград приключи проекта за реставриране на Стария мост на река Марица, чиято цел беше превръщането на символа на града в атрактивна туристическа атракция. Той бе изпълнен за 21 месеца, като общата му стойност е 1 036 568.46 евро.

На заключителната пресконференция днес бяха представени дейностите, извършени с финансовата подкрепа на Европейско икономическо пространство. Те са свързани с реставриране и консервация по фасадите на 500-годишния архитектурен паметник.

Почистени са храстите, прорасли във фугите на каменната зидария, както и дърветата около стълбовете на моста в речното корито. Премахнати бяха мъхове, плесени и лишеи по камъните, направена бе и биоцидна обработка. Чрез пароструйно почистване бе измита цялата фасада на моста, след което се открои автентичният облик на историческото съоръжение. Премахната бе и старата асфалтова настилка с дебелина от 5 до 20 см, след което се положи нова павираната настилка. Така нивото на парапета на моста беше повдигнато до безопасни за преминващите по него размери. Благоустроени бяха и подходите към моста.

До изградената сцена над река Марица може да се види умален модел на моста, както и макет на комплекса, част от който той е бил – джамия, кервансарай и хамам. Въведени бяха и съвременни средства и технологии за атрактивно представяне на исторически факти, както и апликация за смартфони. Създаден е и план за управление на моста и експозиционната му среда.

Зиданият през 16 век паметник на културата, който е с дължина почти 300 метра е напълно осветен. Поставени са пейки за сядане. Бетонни прагове пък ще пазят моста от високи вълни.

Previous articleДен на национален траур за жертвите от Хитрино
Next articleЗа пръв път: НАП излъчва на живо в YouTube семинар с данъчните и осигурителни промени

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...