В Свиленград запалиха светлините на елхата

0

В Свиленград запалиха светлините на коледното дърво. Празникът, който събра десетки малчугани на коледния базар, беше придружен с „коледна щуротека” и с участието на коледни герои. С песни, танци и стихчета децата поздравиха Дядо Коледа, а всяко от тях получи и коледен подарък.

Около 17.30 часа всички заедно отброиха от 10 до 1, когато бяха запалени и светлините на осем метровата градска елха. Последва и няколко минутна заря.

елхата в свиленград
Елхата в Свиленград

Тазгодишната щуротека беше организирана от Сдружение „Вега”, Варна, по покана на общината в Свиленград. Сдружението се занимава с подпомагане и поощряване на детски таланти. Сдружението продуцира и единственият в Европа пътуващ детски спектакъл „Като звездите”, който през годината обикаля социалните заведения в страната, за да открива талантите сред техните възпитаници.

Сдружението за пръв път идва в Свиленград. Деца от тукашните социални институции и деца с увреждания, ще получат възможността да покажат таланта си в песен или стих, на фестивала в Мъглиж през 2017 г., обясни председателят на Сдружението Ирина Анастасова.

Свиленград посреща Коледните и новогодишни празници с украса от светлинни фигури и орнаменти по входните пунктове на града, главните улици и кръстовища.

Днес беше официално открит и коледният базар – с фолклорна програма с участието на танцов клуб „Веселяците” и народния певец Веселин Василев. В коледните къщички  посетителите ще намерят различни празнични сувенири, детски играчки, керамични и текстилни арт изделия, захарни и тестени лакомства, руски традиционни храни и напитки, скара и вино. Една от къщичките е предоставена от общината за благотворителни каузи. В няколко от тях се предлагат различни деликатеси от месо и скара.

В коледната програма са включени и още няколко събития. Годишната изложба на местните творци ще бъде открита от 18 часа в Арт галерията. Тя представя творби на изящните и приложните изкуства с най-различни сюжети, стилове, техники и материали, като  живопис, дърворезба, текстилно изкуство, графики.

„Вълшебна Коледа” е темата на конкурса за детска рисунка, обявен от общината, а най-добрите творби от него ще украсят фоайето на администрацията на 14 декември. От 16 часа ще бъдат наградени отличилите се малки художници. Рисунката, която е класирана на първо място, ще бъде отпечатана като коледна картичка от името на кмета, каквато е традицията вече над 10 години.

Коледен бал организира отново общината за всички спортни клубове на 15 декември в Спортната зала. Събитието ще започне  от 15 часа. Ще бъдат наградени най-добрите спортисти и треньори за изминалата година.

Голям коледен концерт „Ой, Коледо” с участието на читалищните формации подготвя  НЧ „Просвета – 1870”. Той е планиран за 19 декември, от 18 часа, в салона на читалището. Още два концерта са включени в коледната програма – на вокална група „Хармония” – на 16 декември от 18 часа в читалището, а на 24 декември от 11 часа коледния базар ще огласят с фолклорни изпълнения  певчески групи при НЧ „Изгрев – 1921”.

Празник на младото вино ще се проведе на 17 декември на коледния базар. Ще бъдат дегустирани тазгодишни местни вина. Най-добрите гроздови еликсири ще бъдат отличени с награди.

Previous articleСъдът остави в ареста 18 мигранти от бунта в Харманли
Next articleДен на национален траур за жертвите от Хитрино

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...