В Свиленград запалиха светлините на елхата

0

В Свиленград запалиха светлините на коледното дърво. Празникът, който събра десетки малчугани на коледния базар, беше придружен с „коледна щуротека” и с участието на коледни герои. С песни, танци и стихчета децата поздравиха Дядо Коледа, а всяко от тях получи и коледен подарък.

Около 17.30 часа всички заедно отброиха от 10 до 1, когато бяха запалени и светлините на осем метровата градска елха. Последва и няколко минутна заря.

елхата в свиленград
Елхата в Свиленград

Тазгодишната щуротека беше организирана от Сдружение „Вега”, Варна, по покана на общината в Свиленград. Сдружението се занимава с подпомагане и поощряване на детски таланти. Сдружението продуцира и единственият в Европа пътуващ детски спектакъл „Като звездите”, който през годината обикаля социалните заведения в страната, за да открива талантите сред техните възпитаници.

Сдружението за пръв път идва в Свиленград. Деца от тукашните социални институции и деца с увреждания, ще получат възможността да покажат таланта си в песен или стих, на фестивала в Мъглиж през 2017 г., обясни председателят на Сдружението Ирина Анастасова.

Свиленград посреща Коледните и новогодишни празници с украса от светлинни фигури и орнаменти по входните пунктове на града, главните улици и кръстовища.

Днес беше официално открит и коледният базар – с фолклорна програма с участието на танцов клуб „Веселяците” и народния певец Веселин Василев. В коледните къщички  посетителите ще намерят различни празнични сувенири, детски играчки, керамични и текстилни арт изделия, захарни и тестени лакомства, руски традиционни храни и напитки, скара и вино. Една от къщичките е предоставена от общината за благотворителни каузи. В няколко от тях се предлагат различни деликатеси от месо и скара.

В коледната програма са включени и още няколко събития. Годишната изложба на местните творци ще бъде открита от 18 часа в Арт галерията. Тя представя творби на изящните и приложните изкуства с най-различни сюжети, стилове, техники и материали, като  живопис, дърворезба, текстилно изкуство, графики.

„Вълшебна Коледа” е темата на конкурса за детска рисунка, обявен от общината, а най-добрите творби от него ще украсят фоайето на администрацията на 14 декември. От 16 часа ще бъдат наградени отличилите се малки художници. Рисунката, която е класирана на първо място, ще бъде отпечатана като коледна картичка от името на кмета, каквато е традицията вече над 10 години.

Коледен бал организира отново общината за всички спортни клубове на 15 декември в Спортната зала. Събитието ще започне  от 15 часа. Ще бъдат наградени най-добрите спортисти и треньори за изминалата година.

Голям коледен концерт „Ой, Коледо” с участието на читалищните формации подготвя  НЧ „Просвета – 1870”. Той е планиран за 19 декември, от 18 часа, в салона на читалището. Още два концерта са включени в коледната програма – на вокална група „Хармония” – на 16 декември от 18 часа в читалището, а на 24 декември от 11 часа коледния базар ще огласят с фолклорни изпълнения  певчески групи при НЧ „Изгрев – 1921”.

Празник на младото вино ще се проведе на 17 декември на коледния базар. Ще бъдат дегустирани тазгодишни местни вина. Най-добрите гроздови еликсири ще бъдат отличени с награди.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...