Предпремиерно: Герасим Дишлиев и студенти от НАТФИЗ представят „Частица път“

0

Световноизвестният мим Герасим Дишлиев ще представи пантомимата „Частица път” в Свиленград на 8 декември, от 18.00 часа, в салона на НЧ „Просвета”. Свиленградчани и гостите на града ще могат да видят безплатно авторския спектакъл на ученика и последовател на Марсел Марсо, който този път е не само автор и актьор, но и режисьор.

Спектакълът е с участието на абсолвенти по пантомима в НАТФИЗ, които няколко дни репетираха в Свиленград. Представлението се играе тук предпремиерно. Премиерата ще се състои на 10 декември в учебния театър на НАТФИЗ в София. Така за втора поредна година Герасим реализира идеята си да превърне Свиленград в център за млади артисти. Специално за целта той пристига от Париж и събира край границата студенти по пантомима, които са гости на общината. Те опознават града и района, репетират, срещат се с деца от местната театрална школа и изнасят представления пред свиленградска публика.

Работното заглавие на спектакъла беше „Пътища“. Той обаче претърпя метаморфоза и се превърна в своя друга версия – „Частица път“.

„Всички сме една частица от живота. Тази частица е част от нещо сега, а после ще стане част от нещо друго“, обясни Геро.

Така концепцията за пътя, която мимът разработва от известно време, и която започна със спектакъла му „Монолог с куфар“ се променя и развива непрекъснато. Така, както се развива самият път. А в представлението се преплитат и бежанската вълна, и войната в Сирия, и атентатите в Париж, където мимът живее и работи.

Малката марионетка, която участва в представлението е „дошла“ в спектакъла след снимката на удавеното сирийско момченце, изхвърлено на брега на Средиземно море, обясни Герасим Дишлиев.

Тогава започнахме да осмисляме пътя по един друг начин, продължи той. Марионетката е детето, бъдещето, пътят, по който ще се върви нататък. Геро допълни, че моментът с бежанската вълна е загатнат още в началото на спектакъла. А в него са вплетени звуци, светлина и музика.

ТЕ идват като табун носейки всичко върху гърба си … говорейки неясни езици. Различни са по осанка, но едно ги обединява – те са Пътници, търсейки доброто място. Постепенно откриват сцената, която сякаш ги примамва. Процесията която напредва към сцената, постепенно променя облика си. От неутрален “хаос“ се преобразява в бежанска колона, сватбена церемония, тълпа, военна колона, стачка…

Салът на Медуза върху който се е вкопчило човечеството се носи върху вълните…“, пише Геро в анотацията на спектакъла без думи.

Авторът се надява финалът на истинската история да бъде оптимистичен. Защото финалът на неговата „частица път“, иначе драматична, ще бъде определено ярък и цветен, обещава той.


Герасим Дишлиев завършва Международната школа по мимодрама в Париж под ръководството на Марсел Марсо. Дипломира се през 1996 година. Марсо го поканва като педагогически асистент и преподавател в школата, в която той работи до закриването й през 2005 година. Изключително ценен от великия майстор на пантомимата, Герасим го съпровожда и в неговата Компания, участвайки в спектакли и турнета по международните сцени. В актьорската си кариера той играе рамо до рамо с Марсел Марсо, Емануел Вака, Мари Трентинян, Магали Ноел, Жерар Депардийо, Микаел Юн, Рафаел, Мадона Буглионе и др. Твори в артистичен тандем с Костантино Раймонди.
През 2010 г. Община Свиленград подкрепи финансово участието на Герасим на прочутия международен театрален фестивал в Авиньон. Там той представи своя авторски спектакъл “Монолог с куфар” – автобиографичен сюжет, описващ развитието на артиста от Свиленград до Париж. Игран е с успех в България, Франция, Израел, Македония, Италия, Финландия, в страни в Африка и Южна Америка.
През миналата година с помощта на общината Герасим реализира още един проект, свързан с България и със Свиленград. Той обедини екологията, спорта и изкуството, като се придвижи с колело по 3077-те км между Париж и Свиленград, отседна в 34 селища и направи 34 представления на „Монолог с куфар”. Стартът на турнето бе на 1 септември, а финалът – на 5 октомври – Деня на Свиленград.

Previous articleЕко Коледа събра 1540 лв. за ограда на църквата в Мезек
Next articleМесец преди настъпването на високосната 2016: Хванаха контрабанда на висококачествени сребърни бижута

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...