Предпремиерно: Герасим Дишлиев и студенти от НАТФИЗ представят „Частица път“

0

Световноизвестният мим Герасим Дишлиев ще представи пантомимата „Частица път” в Свиленград на 8 декември, от 18.00 часа, в салона на НЧ „Просвета”. Свиленградчани и гостите на града ще могат да видят безплатно авторския спектакъл на ученика и последовател на Марсел Марсо, който този път е не само автор и актьор, но и режисьор.

Спектакълът е с участието на абсолвенти по пантомима в НАТФИЗ, които няколко дни репетираха в Свиленград. Представлението се играе тук предпремиерно. Премиерата ще се състои на 10 декември в учебния театър на НАТФИЗ в София. Така за втора поредна година Герасим реализира идеята си да превърне Свиленград в център за млади артисти. Специално за целта той пристига от Париж и събира край границата студенти по пантомима, които са гости на общината. Те опознават града и района, репетират, срещат се с деца от местната театрална школа и изнасят представления пред свиленградска публика.

Работното заглавие на спектакъла беше „Пътища“. Той обаче претърпя метаморфоза и се превърна в своя друга версия – „Частица път“.

„Всички сме една частица от живота. Тази частица е част от нещо сега, а после ще стане част от нещо друго“, обясни Геро.

Така концепцията за пътя, която мимът разработва от известно време, и която започна със спектакъла му „Монолог с куфар“ се променя и развива непрекъснато. Така, както се развива самият път. А в представлението се преплитат и бежанската вълна, и войната в Сирия, и атентатите в Париж, където мимът живее и работи.

Малката марионетка, която участва в представлението е „дошла“ в спектакъла след снимката на удавеното сирийско момченце, изхвърлено на брега на Средиземно море, обясни Герасим Дишлиев.

Тогава започнахме да осмисляме пътя по един друг начин, продължи той. Марионетката е детето, бъдещето, пътят, по който ще се върви нататък. Геро допълни, че моментът с бежанската вълна е загатнат още в началото на спектакъла. А в него са вплетени звуци, светлина и музика.

ТЕ идват като табун носейки всичко върху гърба си … говорейки неясни езици. Различни са по осанка, но едно ги обединява – те са Пътници, търсейки доброто място. Постепенно откриват сцената, която сякаш ги примамва. Процесията която напредва към сцената, постепенно променя облика си. От неутрален “хаос“ се преобразява в бежанска колона, сватбена церемония, тълпа, военна колона, стачка…

Салът на Медуза върху който се е вкопчило човечеството се носи върху вълните…“, пише Геро в анотацията на спектакъла без думи.

Авторът се надява финалът на истинската история да бъде оптимистичен. Защото финалът на неговата „частица път“, иначе драматична, ще бъде определено ярък и цветен, обещава той.


Герасим Дишлиев завършва Международната школа по мимодрама в Париж под ръководството на Марсел Марсо. Дипломира се през 1996 година. Марсо го поканва като педагогически асистент и преподавател в школата, в която той работи до закриването й през 2005 година. Изключително ценен от великия майстор на пантомимата, Герасим го съпровожда и в неговата Компания, участвайки в спектакли и турнета по международните сцени. В актьорската си кариера той играе рамо до рамо с Марсел Марсо, Емануел Вака, Мари Трентинян, Магали Ноел, Жерар Депардийо, Микаел Юн, Рафаел, Мадона Буглионе и др. Твори в артистичен тандем с Костантино Раймонди.
През 2010 г. Община Свиленград подкрепи финансово участието на Герасим на прочутия международен театрален фестивал в Авиньон. Там той представи своя авторски спектакъл “Монолог с куфар” – автобиографичен сюжет, описващ развитието на артиста от Свиленград до Париж. Игран е с успех в България, Франция, Израел, Македония, Италия, Финландия, в страни в Африка и Южна Америка.
През миналата година с помощта на общината Герасим реализира още един проект, свързан с България и със Свиленград. Той обедини екологията, спорта и изкуството, като се придвижи с колело по 3077-те км между Париж и Свиленград, отседна в 34 селища и направи 34 представления на „Монолог с куфар”. Стартът на турнето бе на 1 септември, а финалът – на 5 октомври – Деня на Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...