Невена и Герасим Дишлиеви представиха „Куфарът на брат ми” в Свиленград

0

Премиерно представяне на книгата „Куфарът на брат ми” в читалище „Просвета“. Съставител и издател на сборника с 22 емигрантски истории, е Невена Дишлиева-Кръстева. Сред авторите е брат й, Герасим Дишлиев. Обичаният от свиленградчани мим, ученик и последовател на Марсел Марсо, също присъства на събитието. Геро прочете няколко от историите, споделени в сборника. Сред тях има текстове от известни български творци като Георги Господинов, Явор Гърдев, Иво Иванов, Капка Касабова. Има и изповеди на непопулярни у нас автори, чиито думи обаче докосват по същия личен и разтърсващ начин.

Невена разказа пред свиленградчани, че това е първото за сезона представяне на книгата, която се радва на голям интерес от страна на читателите. В сборника са показани хора, които са били част от нейния свят много дълго време и това са не само българи.

„Тези хора ми повярваха и решиха да разкрият голяма част от себе си”, каза авторката. Тя условно раздели авторите в книгата на три групи. В първата попадат тези, които са заминали в чужбина през далечната 89-та година, за да продължат обучението си там и не се завръщат повече в България. Към вторите тя отнася онези, които прекарват голяма част от живота си на път, но не емигрират моментално. Третата група са хора, които по една или друга причина решават да се завърнат в родината си.

„Куфарът на брат ми“ е книга, на която й се пътува. Тя разказва двайсет и две истории за пътя, но е любопитна да чуе още много пъти по двайсет и две истории. Заглавието е намигване към един друг пътешественик – „Монолог с куфар“, пантомимния спектакъл на Герасим Дишлиев, пресъздаващ пътя му от родния Свиленград до Париж. Спектакъл, пропътувал хиляди километри и игран на сцени, на които авторът му дори не си е мечтал да се озове.

На представянето на сборника, бяха прожектирани откъси от късометражен филм, направен от Геро. Един видео разказ за пътя и за това какво е „куфар” за различните хора. Хора, които мимът е срещал по дългия път от Париж до Свиленград, изминат на колело. Проект, осъществен миналата година.

Невена разкри, че след „куфара” следва издаването на още книги. В личната история на една бежанка ще бъде осъществена срещата на два свята – западния и африканския. Тема, която вълнува все повече и повече хора.

Невена Дишлиева-Кръстева е пpeвoдaч нa xyдoжecтвeнa литepaтypa oт aнглийcĸи eзиĸ и coбcтвeниĸ нa издaтeлcтвo ICU. Πpeвeлa e нaд 40 пpoизвeдeния oт cъвpeмeнни aнглoгoвopящи aвтopи, cpeд ĸoитo ĸниги нa Филип Poт, Джeфpи Юджeнидиc, Зeйди Cмит, Paнa Дacгyптa. Πpeвoдът й нa „Tвopцитe нa пaмeт“ oт Джeфpи Myp e oтличeн cъc cпeциaлнaтa нaгpaдa „Kpъcтaн Дянĸoв“, yчpeдeнa oт фoндaция „Eлизaбeт Kocтoвa“. Живee в Coфия, нo ĸaзвa, чe мeчтae зa Cвилeнгpaд.

Previous articleНевена Дишлиева ще представи сборника си „Куфарът на брат ми“
Next articleЖандармерия подсилва охраната на българо-турската граница

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...