Еко Коледа събра 1540 лв. за ограда на църквата в Мезек

0

За четвърта поредна година Еко Коледа в село Мезек събра любители на традиционните домашно произведени продукти и вина. Превърналото се в традиция събитие, инициирано и организирано от сдружение „Мезек“, община Свиленград и НЧ Изгрев 1921 с. Мезек, тази година посвети продажбата на кулинарните изкушения на обновяването на оградата на църквата „Св. Атанасий“ в туристическото село, съобщи председателят на сдружението – Веселина Щерева.

Храмът е може би най-посещаваният в общината, коментираха организаторите. Не само заради вярващите в Мезек, но и заради сериозният туристически поток, който преминава през селото с изграждането на средновековният актракцион на византийската крепост и експонирането на тракийската куполна гробница.

На щандовете в центъра на туристическото селище, бяха предложени за продажба баници, пити, сладка, ядки, произведения от месо, еко продукти, приготвени от местни производители, както и ръчно изработени сувенири. С продажбата им необходимите 1540 лв. за укрепването и обновяването на оградата на църквата бяха събрани.

Сред кулинарните изкушения направиха впечатление още домашно приготвено сирене, „елексири за дълголетие“, плодови плата с райски ябълки, сладкиши с тиква и орехи, както и розов расул. Зелевата чорба беше оцветена в розово, с помощта на цвекло и се предлагаше бутилирана.

Като всяка година, и през тази бяха наградени най-добрите винари в конкурса „Meзeшĸo лyдo винo”. Като най-добро беше отличено червеното вино на Добри Милчев, а втори се класира домашния елексир на Тодор Манолов от съседното село Сива река. Тази година сивореченци „дадоха рамо“ на празника като се включиха с домашни вкусотии, салати и вино. А строителният предприемач Никола Динков, който е председател на общинския съвет, почерпи за именния си ден.

Мезек КоледаКръшни хора се извиха около огъня за мезешката Еко Коледа и за традиционно тачения Никулден, чието отбелязване тази година съвпадна. В музикалната програма се включиха самодейците от читалището в Мезек, както и гласовитите певици Радостина Станоева и Симона Василева.

Мезек читалищеСред гостите и спомоществувателите на събитието бяха още Милко Калайджиев със съпругата си – Маргарита, Ротари клуб Свиленград, Дамски Лайнъс клуб Свилена Свиленград, фирма Силктекс, страноприемница Теохарови, Катаржина, Винарска изба Мезек – Сашо Карапеев, месопреработвателно предприятие Сарандиеви, фирма Клас – Марин Беев, Лозев Уайн и др.

За поредна година сдружение „Мезек“ организира мезечани и приятели, за превръщането на селото в предпочитана туристическа дестинация. През първата година на Еко Коледа беше изградена еко пързалка, където децата  да се забавляват в снeга. Проектира се и се изпълни реплика под формата на монумент на известния глиган, който е открит в могилата на  тракийската гробница. Довършени бяха архитектурните колони на входа на селото. Изграден бе и малък пъстроцветен еко пазар,където местните производители могат да предлагат продукцията си.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...