Еко Коледа събра 1540 лв. за ограда на църквата в Мезек

0

За четвърта поредна година Еко Коледа в село Мезек събра любители на традиционните домашно произведени продукти и вина. Превърналото се в традиция събитие, инициирано и организирано от сдружение „Мезек“, община Свиленград и НЧ Изгрев 1921 с. Мезек, тази година посвети продажбата на кулинарните изкушения на обновяването на оградата на църквата „Св. Атанасий“ в туристическото село, съобщи председателят на сдружението – Веселина Щерева.

Храмът е може би най-посещаваният в общината, коментираха организаторите. Не само заради вярващите в Мезек, но и заради сериозният туристически поток, който преминава през селото с изграждането на средновековният актракцион на византийската крепост и експонирането на тракийската куполна гробница.

На щандовете в центъра на туристическото селище, бяха предложени за продажба баници, пити, сладка, ядки, произведения от месо, еко продукти, приготвени от местни производители, както и ръчно изработени сувенири. С продажбата им необходимите 1540 лв. за укрепването и обновяването на оградата на църквата бяха събрани.

Сред кулинарните изкушения направиха впечатление още домашно приготвено сирене, „елексири за дълголетие“, плодови плата с райски ябълки, сладкиши с тиква и орехи, както и розов расул. Зелевата чорба беше оцветена в розово, с помощта на цвекло и се предлагаше бутилирана.

Като всяка година, и през тази бяха наградени най-добрите винари в конкурса „Meзeшĸo лyдo винo”. Като най-добро беше отличено червеното вино на Добри Милчев, а втори се класира домашния елексир на Тодор Манолов от съседното село Сива река. Тази година сивореченци „дадоха рамо“ на празника като се включиха с домашни вкусотии, салати и вино. А строителният предприемач Никола Динков, който е председател на общинския съвет, почерпи за именния си ден.

Мезек КоледаКръшни хора се извиха около огъня за мезешката Еко Коледа и за традиционно тачения Никулден, чието отбелязване тази година съвпадна. В музикалната програма се включиха самодейците от читалището в Мезек, както и гласовитите певици Радостина Станоева и Симона Василева.

Мезек читалищеСред гостите и спомоществувателите на събитието бяха още Милко Калайджиев със съпругата си – Маргарита, Ротари клуб Свиленград, Дамски Лайнъс клуб Свилена Свиленград, фирма Силктекс, страноприемница Теохарови, Катаржина, Винарска изба Мезек – Сашо Карапеев, месопреработвателно предприятие Сарандиеви, фирма Клас – Марин Беев, Лозев Уайн и др.

За поредна година сдружение „Мезек“ организира мезечани и приятели, за превръщането на селото в предпочитана туристическа дестинация. През първата година на Еко Коледа беше изградена еко пързалка, където децата  да се забавляват в снeга. Проектира се и се изпълни реплика под формата на монумент на известния глиган, който е открит в могилата на  тракийската гробница. Довършени бяха архитектурните колони на входа на селото. Изграден бе и малък пъстроцветен еко пазар,където местните производители могат да предлагат продукцията си.

Previous articleКалайджиевата къща посреща гости в Мезек
Next articleПредпремиерно: Герасим Дишлиев и студенти от НАТФИЗ представят „Частица път“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...