Месец преди настъпването на високосната 2016: Хванаха контрабанда на висококачествени сребърни бижута

0

Висококачествени сребърни бижута откриха митническите служители на пункт Капитан Андреево в лек автомобил „Фолксваген“ с турска регистрация.

Колата е била управлявана от български гражданин, пътуващ сам от Турция за България. Пред митническите служители шофьорът заявил, че няма нищо за деклариране, но превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При нея  инспекторите откриват, че в облегалките на седалките са укрити найлонови пакети със сребърни бижута.

От укритието са извадени 1 144 медальона,  492 пръстена, 652 обици, 280 колиета, 182 гривни, 460 закопчалки и халки, 11 брошки и 7 макари със синджири на метър. Направената от вещо лице експертиза е установила, че сребърните накити с общо тегло 9,439 кг са от висока бижутерска проба на стойност 37 756 лева. Сребърните бижута са задържани. Задържан е и лекият автомобил, послужил за извършване на нарушението. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор по описа на Митница Свиленград.

Това е втори случай на контрабандно сребро, открито и задържано от митническите служители на МП Капитан Андреево през последните два дни и в навечерието на високосната година, традиционно усилваща интереса към накити от този благороден метал. При другия случай близо 600 гр сребърни бижута са открити в румънски гражданин, пътуващ в автобус от Турция през България за Румъния. Митническите служители извършват личен преглед на мъжа, при който намират в дрехите му 6 пакета с общо 246 сребърни медальона. Бижутата са иззети, на нарушителя е съставен акт за нарушение на Валутния закон и ще му бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева.

Previous articleПредпремиерно: Герасим Дишлиев и студенти от НАТФИЗ представят „Частица път“
Next articleVIP: Продажба на имоти

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...