Месец преди настъпването на високосната 2016: Хванаха контрабанда на висококачествени сребърни бижута

0

Висококачествени сребърни бижута откриха митническите служители на пункт Капитан Андреево в лек автомобил „Фолксваген“ с турска регистрация.

Колата е била управлявана от български гражданин, пътуващ сам от Турция за България. Пред митническите служители шофьорът заявил, че няма нищо за деклариране, но превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При нея  инспекторите откриват, че в облегалките на седалките са укрити найлонови пакети със сребърни бижута.

От укритието са извадени 1 144 медальона,  492 пръстена, 652 обици, 280 колиета, 182 гривни, 460 закопчалки и халки, 11 брошки и 7 макари със синджири на метър. Направената от вещо лице експертиза е установила, че сребърните накити с общо тегло 9,439 кг са от висока бижутерска проба на стойност 37 756 лева. Сребърните бижута са задържани. Задържан е и лекият автомобил, послужил за извършване на нарушението. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор по описа на Митница Свиленград.

Това е втори случай на контрабандно сребро, открито и задържано от митническите служители на МП Капитан Андреево през последните два дни и в навечерието на високосната година, традиционно усилваща интереса към накити от този благороден метал. При другия случай близо 600 гр сребърни бижута са открити в румънски гражданин, пътуващ в автобус от Турция през България за Румъния. Митническите служители извършват личен преглед на мъжа, при който намират в дрехите му 6 пакета с общо 246 сребърни медальона. Бижутата са иззети, на нарушителя е съставен акт за нарушение на Валутния закон и ще му бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...