Невена Дишлиева ще представи сборника си „Куфарът на брат ми“

0

Невена Дишлиева-Кръстева ще представи в Свиленград книгата си „Куфарът на брат ми“. Сборникът с емигрантски истории излезе от печат преди два месеца. Този петък, от 18.00 часа, той ще бъде показан и пред свиленградчани, в една от залите на читалището.

Книгата е peплиĸa ĸъм aвтopcĸия cпeĸтaĸъл на брат й Герасим Дишлиев -Геро „Moнoлoг c ĸyфap“, в ĸoйтo тoй paзĸaзвa cъc cpeдcтвaтa нa пaнтoмимaтa зa пътя cи oт Cвилeнгpaд дo Πapиж. C тoвa пpeдcтaвлeниe Гepо oбиĸoли цeлия cвят. Игpaл гo e нa 4 ĸoнтинeнтa, в 25 дъpжaви, в 67 гpaдa и нa 12 eзиĸa – oт Cвилeнгpaд дo Ушyaйa.

Сборникът се състои от двайсет и два лични разказа за днешния смисъл на емиграцията и пътя. В него се говори за езика, на който се чувстваме у дома, за куфарите, които всеки от нас мъкне – независимо дали от тук до съседния град или от една страна в друга. Книга за емиграцията на тялото и емиграцията на душата, за паспортите и границите. Както споделя една читателка, „Книга за петте посоки на света – Изток. Запад. Север. Юг. Аз.“

Герасим ДишлиевВ сборника има както текстове от известни български творци като Георги Господинов, Явор Гърдев, Иво Иванов, Капка Касабова, така и изповеди на непопулярни у нас автори, чиито думи обаче докосват по същия личен и разтърсващ начин. Последната история е на свиленградчанина Герасим Дишлиев. Геро също ще присъства на представянето на сборника.

Още с излизането си изданието предизвика голям интерес. Невена подкани читателите си да се снимат с книгата. Така профилът й във Фейсбук се изпълни със снимки на хора, четящи на различни места.

Самата Невена живее в София, но казва, че мечтае за Свиленград. Родената през 1971 година авторка е преводач на художествена литература от английски език и собственик на издателство ICU. Възпитаник е на Софийския университет и НБУ. Превела е над 40 произведения от съвременни англоговорящи автори, сред които книги на Филип Рот, Джефри Юдженидис, Зейди Смит, Рана Дасгупта. Преводът й на „Творците на памет“ от Джефри Мур е отличен със специалната награда „Кръстан Дянков“, учредена от фондация „Елизабет Костова“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...