Невена Дишлиева ще представи сборника си „Куфарът на брат ми“

0

Невена Дишлиева-Кръстева ще представи в Свиленград книгата си „Куфарът на брат ми“. Сборникът с емигрантски истории излезе от печат преди два месеца. Този петък, от 18.00 часа, той ще бъде показан и пред свиленградчани, в една от залите на читалището.

Книгата е peплиĸa ĸъм aвтopcĸия cпeĸтaĸъл на брат й Герасим Дишлиев -Геро „Moнoлoг c ĸyфap“, в ĸoйтo тoй paзĸaзвa cъc cpeдcтвaтa нa пaнтoмимaтa зa пътя cи oт Cвилeнгpaд дo Πapиж. C тoвa пpeдcтaвлeниe Гepо oбиĸoли цeлия cвят. Игpaл гo e нa 4 ĸoнтинeнтa, в 25 дъpжaви, в 67 гpaдa и нa 12 eзиĸa – oт Cвилeнгpaд дo Ушyaйa.

Сборникът се състои от двайсет и два лични разказа за днешния смисъл на емиграцията и пътя. В него се говори за езика, на който се чувстваме у дома, за куфарите, които всеки от нас мъкне – независимо дали от тук до съседния град или от една страна в друга. Книга за емиграцията на тялото и емиграцията на душата, за паспортите и границите. Както споделя една читателка, „Книга за петте посоки на света – Изток. Запад. Север. Юг. Аз.“

Герасим ДишлиевВ сборника има както текстове от известни български творци като Георги Господинов, Явор Гърдев, Иво Иванов, Капка Касабова, така и изповеди на непопулярни у нас автори, чиито думи обаче докосват по същия личен и разтърсващ начин. Последната история е на свиленградчанина Герасим Дишлиев. Геро също ще присъства на представянето на сборника.

Още с излизането си изданието предизвика голям интерес. Невена подкани читателите си да се снимат с книгата. Така профилът й във Фейсбук се изпълни със снимки на хора, четящи на различни места.

Самата Невена живее в София, но казва, че мечтае за Свиленград. Родената през 1971 година авторка е преводач на художествена литература от английски език и собственик на издателство ICU. Възпитаник е на Софийския университет и НБУ. Превела е над 40 произведения от съвременни англоговорящи автори, сред които книги на Филип Рот, Джефри Юдженидис, Зейди Смит, Рана Дасгупта. Преводът й на „Творците на памет“ от Джефри Мур е отличен със специалната награда „Кръстан Дянков“, учредена от фондация „Елизабет Костова“.

Previous article„Пени Маркет“ затваря врати
Next articleНевена и Герасим Дишлиеви представиха „Куфарът на брат ми” в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...