Републикански рекорд за младите огнеборци на Свиленград

0

Нов национален рекорд постигнаха младите ни огнеборци в дисциплината Бойно разгръщане на състезателна пътека на провелия се републикански турнир по пожароприложен спорт за Купа Свиленград. Невероятното постижение от 39.06 секунди на учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ ги постави на почетното първо място в дисциплината и на четвърто в крайното класиране. Свиленградските надежди успяха да се справят с разгръщането без нито една наказателна точка.

Рекордният резултат беше постигнат, въпреки че отборът е в почти изцяло обновен състав и четирима от общо деветимата състезатели тренират от скоро. За шестима от групата това е първо участие в състезание, разказаха наставниците им Мария Петрова и Ивелин Тонев.

На почетната стълбичка за награждаването, заедно с каките и батковците, се подреди и талисманът на младежкия ни противопожарен отряд – 6-годишният Криско, който неотлъчно следваше отбора на Свиленград в състезанието и пробяга трасето заедно с тях.

В атрактивната дисциплина втори се класира отборът на СОУ „Н. Й. Вапцаров“ Бургас, който успя да запише резултат от 44.69 сек., заради петте наказателни точки, които се добавят към постигнатото време. Трети на почетната стълбица са подредиха от ОУ „Иван Хаджийски“ Троян.

В щафетното бягане с препятствия отличието грабна отборът на ОУ „Никола Икономов“ Разград. Втори в тази дисциплина се подредиха Спортно училище „Васил Левски“ Пловдив, а на трето място се класираха ОУ „Иван Хаджийски“ Троян.

В крайното класиране първо място и Купа Свиленград завоюва отборът на Троян, следван от спортното училище в Пловдив и младите огнеборци на Бургас.

Спортната проява събра на стадион Колодрума 14 отбора от различни области на страната, сред които десетте най-силни в пожароприложния спорт. Представители на младежките противопожарни отряди имаше от Ловеч, Пловдив, Бургас, Свиленград, Велико Търново, Разград, Варна, Шумен, Димитровград, Стара Загора, Ямбол, Крумовград, Кърджали и Хасково.

Купите, медалите и грамотите на победителите връчиха комисар Николай Вълчев от РДПБЗН – Хасково, Веселина Павлитова от Регионалния инспекторат към МОН и представителят на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението Александър Джарков. Купа Свиленград на отбора на ОУ „Иван Хаджийски“ Троян връчи началникът на противопожарната служба в града комисар Валентин Ангелов.

Организатори на турнира са община Свиленград, Българската федерация по пожароприложен спорт и ГДПБЗН. Спортната проява откри кметът на Свиленград инж. Георги Манолов.

Паралелно с републиканския турнир се проведе и класиране за областното първенство. Времето, постигнато от свиленградчани им отреди в него първото място и право на участие на републиканското през юни. През юли пък ги очаква международно състезание в Полша.

Previous articleВетерани от Свиленград отбелязаха 70 години от Втората световна война
Next article„Европа на колела“ пресича три граници за 13-ти път

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...