Ветерани от Свиленград отбелязаха 70 години от Втората световна война

0

Петима от тях станаха герои в книга

70 години след края на Втората световна война, ветерани от Свиленград поднесоха цветя в памет на загиналите и си припомниха за бойните действия в най-мащабната и жестока война, разгърнала се на територията на 40 държави, обхванала 80% от населението на земята и донесла смъртта на над 50 млн. души. Петима от тукашните участници във войната са главни герои в книгата на д-р Виолета Костова „Ветераните разказват“ – с личните си истории и свидетелства. Това са 103-годишният Неделчо Мавров, най-възрастният в община Свиленград, д-р Стоян Петров, Никола Киришев, Христо Кожухаров и Стамат Янев.

Десетки ученици и официални лица дойдоха да почетат Деня на победата, който отбелязваме на 9 май.

В инвалидна количка и придружен от своя пра правнук, 95-годишният Атанас Георгиев, също идва да поднесе цвете за Деня на победата над Хитлеризма. 27-годишният Христо разказва, че в последните пет години дядо му е бил все на легло. Един път го блъска кола и му чупи крака, след това пада сам и повтаря травмата. Следват операции, но с желязна воля възрастният човек успява да се вдигне отново на крака.

Такъв дух съвременните хора рядко притежават, разказва и дядото на Христо. С въжета успяваше да се вдигне сам и упорито започна да се учи да ходи отново.

Не ми е разказвал много за войната, обяснява и младият мъж. Казваше, че тогавашните времена не са били хубави. Затова и повечето неща, които пра правнукът знае, са му преразказани от родителите му. За една от битките в Унгария. Когато врагът хвърля граната към българската част, а младият тогава свързочник я грабва и хвърля обратно, на вражеска територия, където и избухва.

Много силна воля и кураж има и добър пример ни дава, казва още Христо, който с особена грижа заведе ветеранът до паметника на площад „5 октомври“, където се проведе тържествената церемония.

Едва 13 са ветераните от Свиленград – преки свидетели на Втората световна война. През 2012-та те бяха 45-има. Видимо развълнувани, с медалите на гърдите, героите от войната после бяха откарани от социалния патронаж на тържествения обяд, който общината ежегодно организира за ветераните.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...