Ветерани от Свиленград отбелязаха 70 години от Втората световна война

0

Петима от тях станаха герои в книга

70 години след края на Втората световна война, ветерани от Свиленград поднесоха цветя в памет на загиналите и си припомниха за бойните действия в най-мащабната и жестока война, разгърнала се на територията на 40 държави, обхванала 80% от населението на земята и донесла смъртта на над 50 млн. души. Петима от тукашните участници във войната са главни герои в книгата на д-р Виолета Костова „Ветераните разказват“ – с личните си истории и свидетелства. Това са 103-годишният Неделчо Мавров, най-възрастният в община Свиленград, д-р Стоян Петров, Никола Киришев, Христо Кожухаров и Стамат Янев.

Десетки ученици и официални лица дойдоха да почетат Деня на победата, който отбелязваме на 9 май.

В инвалидна количка и придружен от своя пра правнук, 95-годишният Атанас Георгиев, също идва да поднесе цвете за Деня на победата над Хитлеризма. 27-годишният Христо разказва, че в последните пет години дядо му е бил все на легло. Един път го блъска кола и му чупи крака, след това пада сам и повтаря травмата. Следват операции, но с желязна воля възрастният човек успява да се вдигне отново на крака.

Такъв дух съвременните хора рядко притежават, разказва и дядото на Христо. С въжета успяваше да се вдигне сам и упорито започна да се учи да ходи отново.

Не ми е разказвал много за войната, обяснява и младият мъж. Казваше, че тогавашните времена не са били хубави. Затова и повечето неща, които пра правнукът знае, са му преразказани от родителите му. За една от битките в Унгария. Когато врагът хвърля граната към българската част, а младият тогава свързочник я грабва и хвърля обратно, на вражеска територия, където и избухва.

Много силна воля и кураж има и добър пример ни дава, казва още Христо, който с особена грижа заведе ветеранът до паметника на площад „5 октомври“, където се проведе тържествената церемония.

Едва 13 са ветераните от Свиленград – преки свидетели на Втората световна война. През 2012-та те бяха 45-има. Видимо развълнувани, с медалите на гърдите, героите от войната после бяха откарани от социалния патронаж на тържествения обяд, който общината ежегодно организира за ветераните.

Previous articleМалеева на кортовете за турнир на юноши
Next articleРепубликански рекорд за младите огнеборци на Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...