„Европа на колела“ пресича три граници за 13-ти път

0

Над 400 любители на колоезденето се включиха в старта на международната обиколка „Европа на колела“. Той беше даден тази сутрин в 8.30 от площад „5 октомври“ в Свиленград. На стартовата линия за 13-та поредна година се подредиха велосипедисти от цялата страна, готови да посрещнат предизвикателството на 100-километровия преход през три граници. Желязната колона преминава през Кастанес /Гърция/ и Одрин /Турция/. Международната спортна проява се организира за Деня на Европа, в най-близката неделя до знаменателната дата – 9 май.

Тази година стартът на обиколката премина под знака на еуфорията от историческото участие на свиленградчанина Николай Михайлов в Джирото. Малко преди колоната да поеме към стария мост и да се отправи към съседна Гърция, организатори и колоездачи поздравиха майката на първия българин, включен в престижната Обиколка на Италия. Атанаска Михайлова благодари на всички, помогнали за развитието на спортната кариера на 27-годишния Николай.

Самата Михайлова почти не пропуска участие в 100-километровия велопреход. Днес тя, председателят на общинския съвет в Свиленград Георги Еленков и д-р Георги Карамфилов се включиха в колообиколката, облечени с екипа на полския отбор ССС Полковице, който даде шанс на българина, разбира се, след блестящото му представяне на поредица от силни състезания.

Международната колообиколка, която няма състезателен характер, се осъществява по идея на кмета на Свиленград инж. Георги Манолов. В организацията, освен община Свиленград и колоездачният клуб на ветераните „Колорит“, се включват още колоездачните клубове на Орестиада и Одрин. По традиция колоната спира в турския град за кратка почивка, а след това се връща на българска територия.

На старта поздравления бяха отправени и към свиленградчанина Димитър Димитров, който наскоро спечели обиколката на остров Тасос. Състезанието е любителско, но в него участват и много професионалисти от страните на Балканския полуостров, а Димитров неколкократно печели призови места от надпреварата, определяна като една от най-престижните на Балканите.

Мажоретките на Свиленград, подариха на участниците в обиколката сувенири. Финалът е около 17.30 часа, пред сградата на общината.

Previous articleРепубликански рекорд за младите огнеборци на Свиленград
Next articleФондация „Башклисе“ организира екскурзия за потомци на бежанци от Беломорието

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...