Булката, която ще посрещне 4 хил. гости: Мечтаех за малка сватба

1

Младоженците на сватбата рекордьор на гости в Сладун за фестивала

Еуфория е обхванала Сладун покрай пристигането на младоженците, с които селото ще кандидатства за рекордите на Гинес. Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора ще се венчаят по старинен ритуал, запазен повече от век в спомените на бабите от свиленградското гранично село. Самият ритуал ще бъде възстановен в Разградско, в местността „Пчелина” на 5 юли. Идеята е на сдружение „Лудогорие”, които миналата година също организираха рекордна балканска сватбена софра. Тогава обаче тя пресъздаде сцена от филма „Време разделно”.

Тази година ще поставим три рекорда, разказа основният двигател на идеята – Валентин Димов, председател на сдружение „Лудогорие” и национален събор „Лудогорие”. За най-дълга сватбена софра, за най-много хора в народни носии на старинна сватба и най-голяма сватбена яхния.

4 хил. гости очакват организаторите. Точно толкова са и поръчаните дървени лъжици и глинени купи, в които ще бъде разсипан 2,5 тона курбан, приготвен от 25 агнета. Гостите в носии ще бъдат почерпени още с 1 хил. погачи, 600 кг сирена и ще си вдигнат наздравици с над 2 тона вино. С това угощение, тракийската сватба ще трябва да подобри рекорда на миналогодишната, когато около 461-метровата софра се събраха 1 520 души, които бяха гости на възстановката на сватбата на Манол и Елица от култовия филм по романа на Антон Дончев.

Избрахме Сладун, защото бабите са запомнили и запазили старинния ритуал от техните баби и прабаби, разказа още Валентин Димов. А ритуалът, така да се каже, избра младоженците. Имахме кастинг в началото на годината, в който изпратиха запис и заявиха желание за участие 10 кандидати.

Около 50 души ще участват във възстановката на старинната сватба през юли. Жените от певческата група към читалище „Изгрев 1928” с. Сладун, читалището на село Радовец и пенсионерски клуб „Здравец” с. Студена. Те ще покажат замесването на медениците (пита с мед), изработването на пряпорците (знамената) и кумовото дърво, бръсненето на младоженеца, сплитането на косите на булката, пращането на заложник в дома на булката, който се опитва да крадне нещо от дома, но момината страна, ако го хванат, го начернят… Все специфични за тракийската сватба ритуали, продължавали едно време с дни, разказва Надя Щегрова, секретар на читалището в Сладун и основен двигател на включването в рекордната сватба.

Тази събота пазителките на обредите успяха да се видят наживо и с младоженците, по време на фестивала „С песните на Кичка Савова”, който се провежда в Сладун. Булката и младоженецът са сред участниците на фолклорната проява, която ще продължи до неделя.

Стойка е част от Женска фолклорна група „Меразда” към НЧ „Напредък 2001” гр. Нова Загора, а Росен е изпълнител в мъжката група на читалището. Така са се запознали преди около 3 години и веднага се харесали. От известно време живеят в Стара Загора. Той е банков служител, а тя е юрист консулт в адвокатска кантора. Първо ги свързва любовта към фолклора, а по-късно и малкият Божидар, вече на 2 годинки и 9 месеца.

Много често обаче двамата участват в различни фолклорни възстановки към национално дружество „Традиция”. Народните обичаи са им в кръвта, а вместо да се омъжи в бяла рокля, Стойка е мечтала за сватба в носия. Но малка. Около 10-тина души, колкото са и двете семейства. В края на миналата година обаче вижда обявата на Валентин Димов, че търси младоженци за рекордната сватба. След около месец той им се обажда, че са избрани.

Не съм мечтала да съм в бяла рокля, разказва още 28-годишната булка. Нямам никакви притеснения в сватбения си ден да съм в носия. Тя е дори много по-красива.

Допадна ни идеята да се пренесем в епохата от 19 век, как е било тогава, продължава Росен. По принцип сме си говорили за фолклорна сватба заради любовта към българското, към съхраненето на обичаите, но не в този мащаб.

Ако не си малко луд, няма как да се включиш в такова нещо, допълват и двамата.

На сватбата ще има и много участници, и популярни фолклорни изпълнители. Ще има и около 400-500 хайдути от дружество „Традиция”, които ще се присъединят към спектакъла и сватбената софра. Участието на фолклорните състави на събора, който ще продължи от трети до пети юли е безплатно. За участниците в ритуала носиите са задължителни, но не и за публиката.

Национален събор „Лудогорие” е една сцена на времето, обичаите и традициите, казва и Валентин Димов. Всички тези хора ще пренапишат историята, чрез един век старинна сватба.

Previous articleРежат лентата на пречиствателната станция в неделя
Next articleБорисов откри пречиствателната станция в Свиленград

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...