Свикват извънредно заседание заради РР и наркоразпространението

1

С какво се занимават т.нар. гости от Лудогорието и трайното им заселване в община Свиленград. Тази тема ще бъде коментирана на извънредно заседание на 4 април, решиха общинските съветници.  Заседанието обаче ще се проведе при закрити врата, стана ясно по време на обсъжданията. Освен темата за наричаните за по-кратко РР /заради регистрационните табели на колите им/, ще бъде коментирано  и наркоразпространението сред малолетни и непълнолетни в града. Поканени са да присъстват и да коментират полицията, прокуратурата и НАП.

„Тези въпроси за важни за обществеността в Свиленград и няма защо да се отказваме от тях заради това, че са сложни. А по-скоро със съдействието на всички общински съветници трябва да подготвим един материал, да поканим отговорните институции и да вземем решение как да се подобри обстановката”, каза общинският съветник Христо Щерев.

По думите му представеният годишен доклад на полицейското управление в града дава статистически данни, но не и реална представа за обстановката по тези направления в община Свиленград.

Сред заселилите се от Северна България тук има явна демонстрация на висок стандарт, без видимо участие в трудовия процес в общината, коментира още Щерев. Адвокат Георги Еленков поиска от общинската администрация до извънредното заседание да представи справка за адресно регистрираните лица на територията на община Свиленград за последните пет години с предходна адресна регистрация областите Разград, Шумен, Силистра, Търговище.

Хора от тези области започнаха да се заселват в Свиленград още през 2011 г. От тогава насам темата се повдига периодично и във връзка с различни случаи. През 2013 г. броят им намаля, след проверки на икономическа полиция в няколко апартамента, обитавани от преселници от Лудогорието.  По-късно стана ясно, че те са по искане на прокуратурата в Разград, която разследва случаи на телефонни измами, извършени над турски граждани с обещания за любов и за укриване на данъци. Впоследствие те са завърнаха, като някои от тях започнаха да купуват и имоти в намиращия се до турската и гръцката граница Свиленград. Масово започнаха да наемат и къщи по граничните села. През юни миналата година, в рамките на организираните от областната дирекция на полицията срещи в селата, бе сигнализирано, че в Генералово са извършени около 80 адресни регистрации на лица от областите Шумен, Разград и Силистра. Там, както и на адреси в града, бяха установени няколко случая на поставени на покривите на жилищните сгради, в които живеят, антенни усилватели, които заглушават сигнала на българските мобилни оператори. Сигналите за смущенията бяха подавани до полицията от Комисията по регулиране на съобщенията.

1 COMMENT

  1. Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!
    От пусто в празно!
    Толкова е лесно да ги поставят на място, но им пречи шума… на финикийските знаци…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...