Свикват извънредно заседание заради РР и наркоразпространението

1

С какво се занимават т.нар. гости от Лудогорието и трайното им заселване в община Свиленград. Тази тема ще бъде коментирана на извънредно заседание на 4 април, решиха общинските съветници.  Заседанието обаче ще се проведе при закрити врата, стана ясно по време на обсъжданията. Освен темата за наричаните за по-кратко РР /заради регистрационните табели на колите им/, ще бъде коментирано  и наркоразпространението сред малолетни и непълнолетни в града. Поканени са да присъстват и да коментират полицията, прокуратурата и НАП.

„Тези въпроси за важни за обществеността в Свиленград и няма защо да се отказваме от тях заради това, че са сложни. А по-скоро със съдействието на всички общински съветници трябва да подготвим един материал, да поканим отговорните институции и да вземем решение как да се подобри обстановката”, каза общинският съветник Христо Щерев.

По думите му представеният годишен доклад на полицейското управление в града дава статистически данни, но не и реална представа за обстановката по тези направления в община Свиленград.

Сред заселилите се от Северна България тук има явна демонстрация на висок стандарт, без видимо участие в трудовия процес в общината, коментира още Щерев. Адвокат Георги Еленков поиска от общинската администрация до извънредното заседание да представи справка за адресно регистрираните лица на територията на община Свиленград за последните пет години с предходна адресна регистрация областите Разград, Шумен, Силистра, Търговище.

Хора от тези области започнаха да се заселват в Свиленград още през 2011 г. От тогава насам темата се повдига периодично и във връзка с различни случаи. През 2013 г. броят им намаля, след проверки на икономическа полиция в няколко апартамента, обитавани от преселници от Лудогорието.  По-късно стана ясно, че те са по искане на прокуратурата в Разград, която разследва случаи на телефонни измами, извършени над турски граждани с обещания за любов и за укриване на данъци. Впоследствие те са завърнаха, като някои от тях започнаха да купуват и имоти в намиращия се до турската и гръцката граница Свиленград. Масово започнаха да наемат и къщи по граничните села. През юни миналата година, в рамките на организираните от областната дирекция на полицията срещи в селата, бе сигнализирано, че в Генералово са извършени около 80 адресни регистрации на лица от областите Шумен, Разград и Силистра. Там, както и на адреси в града, бяха установени няколко случая на поставени на покривите на жилищните сгради, в които живеят, антенни усилватели, които заглушават сигнала на българските мобилни оператори. Сигналите за смущенията бяха подавани до полицията от Комисията по регулиране на съобщенията.

Previous articleСъпрузи откраднаха телефон на роднина
Next articleПремиера на „Дъмбо” 3D

1 COMMENT

  1. Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!
    От пусто в празно!
    Толкова е лесно да ги поставят на място, но им пречи шума… на финикийските знаци…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...