По-засилено взаимодействие на институциите заради заселниците от Лудогорието

0

При закрити врата протече днешното извънредно заседание на общинския съвет, на което с представители на полиция, НАП и ДАНС бяха коментирани заселниците от Лудогорието в община Свиленград. Репортери бяха допуснати само за снимка, преди началото на съвместната среща. Като мотив беше изтъкнато, че може да бъде споделена част от оперативна или конфиденциална информация.

Срещата бе по инициатива на общинския съвет. Повод за нея стана годишният доклад на полицията, който се изпраща и до ОбС. Местните народни представители поискаха да знаят повече за работата по това направление и противодействието на наркоразпространението сред подрастващите.

Заседанието приключи след около час. Участниците в него бяха доста обрани в коментарите си пред репортерите и не влязоха в конкретика. Основната тема била преселниците от Лудогорието, техният брой и демонстрираните от тях доходи, без данни за извършване на някаква трудова дейност.

От полицията уверили, че работят по това направление. Началникът Димитър Янакиев споделил, че действат по всеки конкретен сигнал. Много от луксозните автомобили обаче, които преселниците карат, дори не се водели на имената на хората, които ги управляват. От полицията съобщили още, че имат 7 производства за поставяне на заглушаващи българските мобилни оператори системи. Те са срещу лица, заселили се тук от Северна България.

От НАП заявили, че работят по всеки постъпил при тях сигнал за проверка на съответствие на доходите. Такива обаче рядко се подавали.

Очевидно има някакъв проблем, очевидно е, че институциите трябва да работят повече и съвместно, заявил агентът на ДАНС по време на срещата.

В крайна сметка представените институции подчертали необходимостта да засилят взаимодействието по между си.

Близо 350 са адресно регистираните в община Свиленград от областите Разград, Шумен, Търговище и Силистра. Според запознати обаче броят им е доста по-голям. Един от коментираните варианти на въздействие е да се засилили контролът върху адресните регистрации и договорите за наем на жилища, които те сключват.

Темата има широк обществен интерес заради броят на преселниците, неоправдано високия стандарт и съмнението, че се занимават с телефонни измами, основно на турски граждани. След обещания за любов през мобилни разговори и интернет, влюбеният чужденец изпраща пари, докато в крайна сметка разбере, че е измамен. Според запознати, т.нар. бизнес генерира огромни печалби, а преселването в Свиленград е заради близостта на турски и гръцки оператори. „Пазарът“ обаче се радвал и на известна динамика и вече се ориентирал освен към Турция и към Арабските страни.

Previous articleПремиера на „Шазам” и „Белия зъб” в кино „Тракия”
Next articleПодсилиха границите заради бежанците от лагера до Солун

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...