Борисов откри пречиствателната станция в Свиленград

0

Ще ударим каналджиите тежко, коментира премиерът

Бойко Борисов откри пречиствателната станция за отпадни води в Свиленград. За прерязването на лентата пристигна и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Това е една значителна инвестиция за Свиленград, защото на 100% изпълнява изискванията на европейското законодателство, каза министър Василева. Имаме 100% свързване на жителите на града с новата канална мрежа и 100% пречистване. До сега отпадните води се изливаха директно в река Марица. Имаше още 50% загуби на вода и 80% водопроводна мрежа със стари тръби.

По този проект се работи отдавна, каза кметът на Свиленград инж. Георги Манолов. Той припомни, че първото кандидатстване по него е още през 2008 година, но договорът е бил подписан по време на управлението на ГЕРБ.

По времето на едно друго управление, тези проекти бяха замразени, но успяхме да стигнем до успешен финал, каза още градоначалникът. И благодари на екипа на проекта и фирмите изпълнителки, които успяха да се справят, въпреки спирането на средствата.

Няма ли добър кмет, държавата нищо не може да направи, заяви премиерът Борисов пред събралите се гости. Пречиствателната станция е огромен проект за 46 млн. лева, допълни той. Такъв няма за региона. От тук нататък кметът може да продължи да си изпълнява другите европейски програми, защото вече си е сложил подложката. Няма да разкопава наново.

Борисов припомни и за периода „Орешарски” и управлението на коалицията: „Тази година и половина е празна, нулева”, отбеляза още той.

Изобилие от официални лица имаше на площадката пред пречистващото съоръжение. На откриването присъства министърът на транспорта Ивайло Московски, депутатът и областен координатор на ГЕРБ – Делян Добрев, директорът на фонд „Земеделие” Румен Порожанов, кметовете на Любимец и Ивайловград, председателя на общинския съвет в Свиленград Георги Еленков и др. Земеделци също присъстваха на събитието.

Кажи си, Румене, обърна се премиерът към Порожанов и допълни, че над 800 хил. лв. са били изплатени като обезщетение на земеделските стопани, след наводненията. А Порожанов заяви, че община Свиленград кандидатства и по проекти по програмата за развитие на селските райони.

Междувпрочем, премиерът пристигна с хеликоптер, но после сам застана зад волана на служебната кола, за да стигне и до жп гарата в Свиленград и да инспектира заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски железопътния проект. На железопътния мост, зад който се намира пречиствателната станция, той коментира с министър Московски ускоряване на отчуждителните процедури и напредъка на инфраструктурния проект.

„Минах покрай автомагистрала „Марица” сега, строи се. Ако времето се задържи, макар големите закъснения, мисля, че няма да се върнем назад, а ще я докараме до това тази година да я свършим”, заяви Борисов. „Вече няма да имаме нужда от това човек да лети до тук”, каза още Бойко Борисов.

Харчим много пари за бежанците, заяви още премиерът малко след откриването. „Вчера бяхме на съвет. Цяла Европа е разтревожена от това. Огромни усилия се хвърлиха в Средиземно море просто заради огромния брой жертви. Това пък от друга страна ще доведе повече бежанци към нас. С всички съм разговарял, Фронтекс особено го засилваме, ще помагат и на нас, но най-вече ние трябва да си стабилизираме работата по границите и да ударим каналджиите тежко, което ще бъде направено”, подчерта Борисов.

Премиерът обяви още, че са взети мерки по границите, за да бъдат пресечени всички схеми за контрабанда. „Ние сме го направили, каквото предвиждаме, защото кметът само иска пари, а парите идват от приходните агенции”, каза Борисов. „Моите уважения към граничарите и митничарите, но такива мерки им въвеждам сега, че около 1,6 млрд. лева трябва да съберем повече. Кметовете ми искат всеки ден пари, животновъди, растениевъди, всеки иска пари”, коментира още той.

Previous articleБулката, която ще посрещне 4 хил. гости: Мечтаех за малка сватба
Next articleТранспортният министър и премиерът инспектираха жп линията при Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...