Стартира съдебната атака на митничарите без висше

0

Най-после стартира колективното дело, заведено от десетки митничари от цялата страна във Върховния административен съд. Бившите държавни служители, сред които около 20 от Свиленград, атакуват директно постановление 129 от 2012 г. на министерски съвет, с което в системата бе въведено изискване за висше образование, включително и за редовите служители.

От февруари до ноември съдът отказвал да насрочи делото, жалват се очакващи старта му. По думите им, съдебният състав отказвал да допусне разглеждането на каквито и да било доказателства на адвокатите на митническите служители.

„Причината за това е фактът, че докладчик по нашето дело е съдия Жанета Петрова, която е бивш зам.-министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ и лично е участвала в изготвянето на скандалното постановление. Държа се нагло в залата и отряза адвокатите ни“, обясняват митничари от Свиленград. В същото време Жанета Петрова категорично отказвала да си направи отвод по делото, въпреки явния конфликт на интереси.

Съдийският състав по делото е тричленен, видно от протоколите, публикувани на сайта на ВАС. Делото е под номер 1819 от 2013 г.

Още през юни, когато беше едно от насрочените заседания, юристи коментираха пред svilengrad24, че постановлението може да се пропука поради незаконосъобразност. Системата на митниците е единствената държавна администрация, в която е въведено изискването „висше образование” за оперативните служители. То на практика не се изисква при митнически контрол на плаца, например. Дори в страните от Европейския съюз, не висшистите преобладават в оперативната работа.

При тогавашната публикация, читатели на сайта коментираха казуса и в двете посоки. Дидимтър С. например пише: От какво е продиктувана необходимостта извършващия физически контрол на МПС да има висше образование??? Какво ще му помогне икономика в тази дейност, където се изисква опит, шесто чувство и информация?? Не напразно в ЕС не се изисква – тук целта е да бъдат мразените в София свиленградчани и на тяхно място да има хора от другаде!

Анонимен отговаря: Много е бил прав този ход на Ваньо Танов. Нека млади хора с висше образование да работят там, те са лицето на Европа. Досега беше пълна трагедия. Гледаш едни със шкембета и като говорят с хората не се и съобразяваха и се мислеха, че са най-големите. Освен, че ги изгониха, сега трябва да име се прави ревизия с 20 години назад, всичко придобито от кражбите на митницата да им се конфискува.

Припомняме, че с въвеждането на нормативния документ, аут от митницата останаха над 50 свиленградчани, а на тяхно място бяха назначени доста служители от други градове, след проведени конкурси. В крайна сметка близо половината от махнатите, решиха да се присъединят към групата свои колеги от страната, наели софийски адвокати, и да оспорят законността на постановлението. Друга част започнаха да се жалват самостоятелно пред различни съдилища и комисии.

Има минимална възможност, текстовете на МС да бъдат атакувани и поради нищожност, отбелязват още юристи, което ще върне на работа близо 300-те държавни служители от цялата страна, които постановлението завари без кетап за висше.

снимка: архив

Previous articleЕлена Тодорова оглави съда официално
Next articleПърва самостоятелна изложба на Мая Борисова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...