Министерство на финансите предлага закриване на Митница Свиленград

0

Два дни след мащабната антикорупционна акция на „Капитан Андреево”, Министерството на финансите предлага закриването на Митница „Свиленград“, съобщава Нова телевизия.

Проектът е обнародван днес и предстои публично обсъждане до края на годината.

Предложението е една от най-големите митници да спре да съществува от средата на януари. Звената в нея най-вероятно ще преминат към митниците в Пловдив и Бургас.

Причината за този ход е „необходимостта от оптимизиране работата на Агенция „Митници“ и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи  корупционни практики“. Това става явно от предложението за промяна в устройствения правилник на митниците, публикуван на портала strategy.bg. Сред предложенията са и промени в структурата на агенцията, разширяване на функциите на звено „Митническо разузнаване и разследване“ и създаване на звено „Звено по мрежова и информационна сигурност“.

В неделя бяха задържани около една трета от митничарите на „Капитан Андреево”, а 22-ма се сдобиха с обвинения. Идеята за закриването на митницата обаче е от доста по-рано. Въпросът повдигна шефът на Агенцията Ваньо Танов през 2012 година, отново след корупционен скандал, а впоследствие и масов тест за лоялност към системата. Отговорите показали, че почти половината служители на Капитан Андреево са вършели нарушения и не биха издали колеги. 17% от служителите на пункта се били провалили тотално, а 40 на сто демонстрирали контрапродуктивно поведение. Танов дори предизвика реакцията на свиленградчани и местният парламент с изказването си, че хората тук нямат достатъчен капацитет.

През октомври тази година въпросът със закриването на управлението е бил разгледан отново. Информацията за това изтече по време на предизборната кампания за кмет и общински съвет. Заради силната обществена реакция и политическата трактовка на въпроса, от Агенция Митници светкавично разпространиха съобщение, в което поискаха да не бъдат замесвани в предизборната кампания.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...