Министерство на финансите предлага закриване на Митница Свиленград

0

Два дни след мащабната антикорупционна акция на „Капитан Андреево”, Министерството на финансите предлага закриването на Митница „Свиленград“, съобщава Нова телевизия.

Проектът е обнародван днес и предстои публично обсъждане до края на годината.

Предложението е една от най-големите митници да спре да съществува от средата на януари. Звената в нея най-вероятно ще преминат към митниците в Пловдив и Бургас.

Причината за този ход е „необходимостта от оптимизиране работата на Агенция „Митници“ и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи  корупционни практики“. Това става явно от предложението за промяна в устройствения правилник на митниците, публикуван на портала strategy.bg. Сред предложенията са и промени в структурата на агенцията, разширяване на функциите на звено „Митническо разузнаване и разследване“ и създаване на звено „Звено по мрежова и информационна сигурност“.

В неделя бяха задържани около една трета от митничарите на „Капитан Андреево”, а 22-ма се сдобиха с обвинения. Идеята за закриването на митницата обаче е от доста по-рано. Въпросът повдигна шефът на Агенцията Ваньо Танов през 2012 година, отново след корупционен скандал, а впоследствие и масов тест за лоялност към системата. Отговорите показали, че почти половината служители на Капитан Андреево са вършели нарушения и не биха издали колеги. 17% от служителите на пункта се били провалили тотално, а 40 на сто демонстрирали контрапродуктивно поведение. Танов дори предизвика реакцията на свиленградчани и местният парламент с изказването си, че хората тук нямат достатъчен капацитет.

През октомври тази година въпросът със закриването на управлението е бил разгледан отново. Информацията за това изтече по време на предизборната кампания за кмет и общински съвет. Заради силната обществена реакция и политическата трактовка на въпроса, от Агенция Митници светкавично разпространиха съобщение, в което поискаха да не бъдат замесвани в предизборната кампания.

Previous article22-ма от задържаните митничари с обвинение
Next articleУтре гледат мерките на задържаните митничари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...