Митничари привикани на разпит в Пловдив направо от плаца (обновена)

0

Шестима митничари от пункт Капитан Андреево са отведени за разпит в Пловдив, разбра svilengrad24.info. Снощната смяна била изненадана, когато полиция е дошла и ги е отвела направо от платното на митническия пункт. Случката се разиграла около 1.30 часа снощи. Наши източници твърдят, че на митническите служители не са им слагани белезници.

Оголената снощна смяна не е била попълнена, а работата на българо-турския пункт е продължила в намален състав. В момента във всяка смяна има около 20 митнически служители.

Към момента все още няма официална информация за случилото се. Предполага се, че поканата за разпитите е във връзка с камион с цигари. Отново неофициално се коментира, че разпитите са започнали още от неделя. В момента на пункта се намира заместник-директорът на Агенция Митница Розалия Димитрова, тъй като Ваньо Танов е в отпуск.

Митничари от сутрешната смяна, по всяка вероятност, също са привикани на разпит в Пловдив.

До обяд все още нямаше официално изявление по случая. По-късно, на специална пресконферениця в Пловдив, от главният секретар на МВР Георги Костов и Апелативния прокурор на Пловдив Иван Даскалов, се потвърди първоначалната информация, че става дума за пропуснати камиони с контрабандни цигари.

Схемата е започнала да се разплита в неделя, когато в склад в Пловдив е хванат турски ТИР с фалшиви български номера и контрабандни цигари, а по-късно и друг – на ГКПП Капитан Андреево.

Общо 26 души са задържаните, сред които 13 митничари и трима гранични полицаи. Арестувани за 72 часа са петимата наети товарачи на първия камион, човекът, който ги е наел и шофьорът – турски гражданин. За митническите служители Даскалов поясни, че камионите са минавали по време на дежурствата им. Те са в ареста за 24 часа, като е възможно не всички да са в схемата, посочи Даскалов.

Всеки от камионите е превозвал по над 700 хиляди кутии цигари. Предотвратени са щети на държавния бюджет за над 16 милиона лева.

Схемата е била следната. До границата на Турция с България ТИР-овете са били с документи, че превозват транзитни цигари през страната ни. На входа на ГКПП „Капитан Андреево“ обаче, турските регистрационни номера били сменяни с български и са ползвани нов комплект документи, според които стоката в била бобини за текстилната промишленост. Има информация, че в последните месеци по тази схема са успели да преминат други 15 ТИР-а от Турция през България, посочи Георги Костов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...