Митничари привикани на разпит в Пловдив направо от плаца (обновена)

0

Шестима митничари от пункт Капитан Андреево са отведени за разпит в Пловдив, разбра svilengrad24.info. Снощната смяна била изненадана, когато полиция е дошла и ги е отвела направо от платното на митническия пункт. Случката се разиграла около 1.30 часа снощи. Наши източници твърдят, че на митническите служители не са им слагани белезници.

Оголената снощна смяна не е била попълнена, а работата на българо-турския пункт е продължила в намален състав. В момента във всяка смяна има около 20 митнически служители.

Към момента все още няма официална информация за случилото се. Предполага се, че поканата за разпитите е във връзка с камион с цигари. Отново неофициално се коментира, че разпитите са започнали още от неделя. В момента на пункта се намира заместник-директорът на Агенция Митница Розалия Димитрова, тъй като Ваньо Танов е в отпуск.

Митничари от сутрешната смяна, по всяка вероятност, също са привикани на разпит в Пловдив.

До обяд все още нямаше официално изявление по случая. По-късно, на специална пресконферениця в Пловдив, от главният секретар на МВР Георги Костов и Апелативния прокурор на Пловдив Иван Даскалов, се потвърди първоначалната информация, че става дума за пропуснати камиони с контрабандни цигари.

Схемата е започнала да се разплита в неделя, когато в склад в Пловдив е хванат турски ТИР с фалшиви български номера и контрабандни цигари, а по-късно и друг – на ГКПП Капитан Андреево.

Общо 26 души са задържаните, сред които 13 митничари и трима гранични полицаи. Арестувани за 72 часа са петимата наети товарачи на първия камион, човекът, който ги е наел и шофьорът – турски гражданин. За митническите служители Даскалов поясни, че камионите са минавали по време на дежурствата им. Те са в ареста за 24 часа, като е възможно не всички да са в схемата, посочи Даскалов.

Всеки от камионите е превозвал по над 700 хиляди кутии цигари. Предотвратени са щети на държавния бюджет за над 16 милиона лева.

Схемата е била следната. До границата на Турция с България ТИР-овете са били с документи, че превозват транзитни цигари през страната ни. На входа на ГКПП „Капитан Андреево“ обаче, турските регистрационни номера били сменяни с български и са ползвани нов комплект документи, според които стоката в била бобини за текстилната промишленост. Има информация, че в последните месеци по тази схема са успели да преминат други 15 ТИР-а от Турция през България, посочи Георги Костов.

Previous articleОткриват официално пречиствателната станция през април
Next articleФренски палачинки с ягоди

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...