Първа самостоятелна изложба на Мая Борисова

0

Първата си самостоятелна изложба представи 17-годишната художничка Мая Борисова. Картините на талантливата свиленградчанка бяха подредени в Арт галерията, а десетки приятели и любители на изобразителното изкуство се събраха, за да се насладят на платната – графика и живопис на третокурсничката от Художествената гимназия в гр. Сливен ”Димитър Добрович”.

Рисуването привлича Мая още като съвсем малка. Портретите и комиксите са първата й страст. По-късно интересът й се развива към графиката, а в художествената гимназия й се налага да се занимава с живопис – до тогава нещо непознато за нея.

Затова и изложбата показва различните етапи от развитието на таланта й. В картините са използвани различни техники – въглен, темперни бои, туш, акварел. Смело борави с линиите и цветовете, а в нейните работи се долавя дух, светоусещане, чувство.

За мен беше ясно, че ще се стигне до този момент, сподели първият й учител по рисуване Радко Бъчваров при откриването на изложбата на Мая. Въпросът беше само кога. Тя е родена да рисува. Мая е един от талантите, които работят и това е достойно за уважение.

Задълбочените занимания и насърченията на учителя, който изпраща нейни творби на различни конкурси, дават своя резултат. Картините й получават заслужено място и награди. Днес нейна работа вече е собственост на училището й в гр. Сливен. А първото си отличие Мая получава още в четвърти клас, когато началната й учителка Мария Савова, изпраща нейна картина в конкурса „България в Европа и моите мечти”.

Директорът на музея Елена Митева пожела на младата художничка завръщане в галерията на Свиленград, но вече като популярната Мая Борисова.

Изложбата на Мая премина на фона на музикалните изпълнения на сестра й и приятели от музикалната формация под ръководството на Панайот Панайотов. Присъстващите имаха възможност да видят чрез мултимедийната презентация и други нейни творби.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...