Ваньо Танов се връща начело на Агенция „Митници”

0

Директорът на Агенция „Митници“ по времето на ГЕРБ Ваньо Танов отново поема институцията. Той ще замени на поста Павел Тонев, който е бил освободен от министъра на финансите Румен Порожанов. Това съобщиха от финансовото ведомство на страницата си. От там допълват, че смяната „се налага поради отчетеното изоставане на приходите, администрирани от АМ“.

От финансовото ведомство твърдят още, че „предвид краткото време до края на бюджетната година е наложително да се предприемат спешни и адекватни мерки за подобряване на качеството на работата на Агенция „Митници“, включващи ефективен контрол върху акцизните стоки, засилване на борбата с контрабандата и постигане на по-добра ефективност на взаимодействието с органите на НАП и МВР, които да доведат до повишаване на събираемостта на приходите”.

Ваньо Танов беше директор на Агенция „Митници“ от 6 август 2009 г. до 22 август 2013 година. По време на управлението му, си създаде репутацията на безкомпромисен ръководител. Единият от случаиете е заради „Лукойл”.

С идеята си обаче, да закрие митницата в Свиленград Танов предизвика остри реакции в граничната община. След грандиозен скандал за вземане на рушвети, тукашните действащи митничари бяха подложени на тест за антикорупционно поведение, а Ваньо Танов обяви резултатите за плачевни. И разбуни духовете в Свиленград като обяви, че в района няма квалифицирани кадри. Това предизвика публикуването на официалните позиции на местните структури на БСП, СДС и ДСБ. Вторите дори поискаха публично да се извини на свиленградчани.

По негово време беше прието и постановлението, с което митничари могат да бъдат само висшисти. С въвеждането на нормативния документ, аут от митницата останаха над 50 свиленградчани, а на тяхно място бяха назначени доста служители от други градове, след проведени конкурси.

Последният началник по негово време на митницата в Свиленград беше Тодор Кариванов.

Връщането на Ваньо Танов идва няколко дни, след като министър Румен Порожанов прекрати конкурса за началник на Митница Свиленград. Така единственият стигнал финалния етап кандидат, Валери Стайков, не успя да получи назначение този понеделник.

Previous articleОбвинение за свиленградчанин след „разходка” със сирийци
Next articleМитницата в Свиленград и без временен шеф

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...