Гледат делото на митничарите без висше през септември

0

Делото на уволнените митничари без висше е насрочено за средата на септември. Близо 20 митничари от Свиленград се включиха в колективния иск и атакуваха с колеги от цялата страна постановлението на МС, с което се въведе изискването да имат висше образование.

Близо 50 митничари от Свиленград останаха вън от системата, заради липсата на бакалавърска степен. 20 от тях се присъединиха към колегите си от цялата страна, и заведоха дело във Върховния административен съд срещу Министерски съвет. Бившите служители на Агенция „Митници“ оспорват законността на постановление 129 от 2012 г., с което при управлението на ГЕРБ, докато шеф на Агенцията беше Ваньо Танов, бяха отстранени от работа.

Самите митнически служители не желаят да коментират подробности по делото, поето от софийски адвокати. Юристи обаче обясняват, че постановлението може да се пропука поради незаконосъобразност. Има минимална възможност текстовете на МС да бъдат атакувани и поради нищожност, отбелязват още юристи, което ще върне на работа автоматично всички уволнени не висшисти.

Системата на митниците е единствената държавна администрация, в която е въведено изискването „висше образование” за оперативните служители. То на практика не се изисква при митнически контрол на плаца, например. Дори в страните от Европейския съюз, не висшистите преобладават в оперативната работа, твърдят митничарите.

Заведеният колективен иск е под номер 1819/2013 г. От февруари до ноември ВАС отказва да даде ход на делото. На 11 ноември миналата година то най-после стартира, но съдебният състав отказа да допусне разглеждането на каквито и да било доказателства на адвокатите на митническите служители.

„Причината за това е фактът, че докладчик по нашето дело е съдия Жанета Петрова, която е бивш зам.-министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ и лично е участвала в изготвянето на скандалното постановление“, обясняват митничари.

Съдия Петрова отказала да си даде отвод по делото. Такъв обаче й поискали адвокатите на около 300 митничари, включили се в иска. Сега е насрочено заседание пред петчленен състав на ВАС на 18 септември, казаха запознати.

Previous articleТри общини в Хасковско бедстват. В Свиленград „малкия дявол”
Next articleСпират наводненията с новата помпена станция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...