Три общини в Хасковско бедстват. В Свиленград „малкия дявол”

0

Порои удариха Хасковска област. В три общини беше обявено бедствено положение – Харманли, Димитровград и Симеоновград. Превантивно бяха евакиурани хора от ниските части на градовете. Евакуация за всеки случай имаше и в село Бисер, което пострада сериозно при наводнението преди две години. Международният път Е-80 между Харманли и Бисер временно беше затворен, защото беше наводнен. По магистралата се насочваха и автомобилите, влизащи в страната ни от Турция.

Десетки случаи на наводнени мазета, домове, магазини, ресторанти и обществени сгради след днешния проливен дъжд. В района на автогарата водата блокира кола с жена и дете, а от магазините отстрани се притекоха на помощ, за да помогнат на малчугана да излезе от возилото. Под вода бяха и десетки улици – Граничар, Крайречна, Димитър Благоев, Родина… В близост до автогарата пожарникарите са реагирали на сигнал на възрастна жена, притеснила се от покачването на водата, и я извели от дома й.

Две коли на пожарната отводняваха улица Граничар, която отново беше залята. Наводнени бяха и мазетата на блоковете до панаира, където са и електрическите табла на жилищните сгради. Друга пожарна кола отводняваше репетиционната на духовата музика в читалището, останала под метър вода. През това време ядосан гражданин дойде да сигнализира за проблеми на неговата улица, притеснен, че водата ще навлезе в къщата му, в района зад пазара.

Вода излизаше от сифона, шахтите, разказаха и други хора, които бяха решили сами да отводняват приземните си етажи, мазетата и дворовете си.

Десетки хора, най-вече от „Гебран” са позвънили днес и в общината, притеснени от случващото се. Преди две години кварталът беше скован във водна хватка дни наред. На река Марица при стария мост хората идваха, за да проверяват с колко се е покачило нивото.

Към този момент, нивото на реката е под критичното. Денонощно ще се следи ситуацията от дежурни екипи, каза секретарят на общината Надя Пеева. Задействан е общинския щаб за реакция при подобни ситуации. Където е необходимо е изключено електричеството. Всички налични помпи за изпомпване на водата действат, допълни тя. Очаква се да пристигне от столицата и мобилна помпа с мощен капацитет, за да изпомпва водата, където е необходимо. Утре, ако времето позволява, ще започне почистване на улиците и дезинфекция.�

Previous articleСемейство загина на място в сблъсък при Свиленград
Next articleГледат делото на митничарите без висше през септември

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...