Три общини в Хасковско бедстват. В Свиленград „малкия дявол”

0

Порои удариха Хасковска област. В три общини беше обявено бедствено положение – Харманли, Димитровград и Симеоновград. Превантивно бяха евакиурани хора от ниските части на градовете. Евакуация за всеки случай имаше и в село Бисер, което пострада сериозно при наводнението преди две години. Международният път Е-80 между Харманли и Бисер временно беше затворен, защото беше наводнен. По магистралата се насочваха и автомобилите, влизащи в страната ни от Турция.

Десетки случаи на наводнени мазета, домове, магазини, ресторанти и обществени сгради след днешния проливен дъжд. В района на автогарата водата блокира кола с жена и дете, а от магазините отстрани се притекоха на помощ, за да помогнат на малчугана да излезе от возилото. Под вода бяха и десетки улици – Граничар, Крайречна, Димитър Благоев, Родина… В близост до автогарата пожарникарите са реагирали на сигнал на възрастна жена, притеснила се от покачването на водата, и я извели от дома й.

Две коли на пожарната отводняваха улица Граничар, която отново беше залята. Наводнени бяха и мазетата на блоковете до панаира, където са и електрическите табла на жилищните сгради. Друга пожарна кола отводняваше репетиционната на духовата музика в читалището, останала под метър вода. През това време ядосан гражданин дойде да сигнализира за проблеми на неговата улица, притеснен, че водата ще навлезе в къщата му, в района зад пазара.

Вода излизаше от сифона, шахтите, разказаха и други хора, които бяха решили сами да отводняват приземните си етажи, мазетата и дворовете си.

Десетки хора, най-вече от „Гебран” са позвънили днес и в общината, притеснени от случващото се. Преди две години кварталът беше скован във водна хватка дни наред. На река Марица при стария мост хората идваха, за да проверяват с колко се е покачило нивото.

Към този момент, нивото на реката е под критичното. Денонощно ще се следи ситуацията от дежурни екипи, каза секретарят на общината Надя Пеева. Задействан е общинския щаб за реакция при подобни ситуации. Където е необходимо е изключено електричеството. Всички налични помпи за изпомпване на водата действат, допълни тя. Очаква се да пристигне от столицата и мобилна помпа с мощен капацитет, за да изпомпва водата, където е необходимо. Утре, ако времето позволява, ще започне почистване на улиците и дезинфекция.�

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...