Спират наводненията с новата помпена станция

0

Мощното съоръжение готово до ноември

Поройните дъждове са причина за наводнените улици в Свиленград. Това отговориха от общината на въпрос на svilengrad24. 75 литра на квадратен метър дъжд се е излял през почивните дни. По-обилните дъждове, от около 170 л на квадратен метър, в бедстващите Харманли, Димитровград и Меричлери също са повишили нивото на Марица и в града ни то достигна до 3,75 м, но остана под критичното.

В същото време каналната помпена станция, която се изгражда по проект на общината, не е завършена. Очаква се това да стане до ноември. С влизането й в експлоатация, твръдят специалисти, проблемът с наводняването на „Граничар” и улиците покрай реката, ще бъде решен. През уикенда в кв. „Гебран”, който бе изцяло залят преди две години, няма нито един случай на наводнени къщи. От тази страна на реката също се обновяват мощностите на помпите по същия проект на общината, уточняват от там в съобщението. Включването на допълнителни помпи е предотвратило по-големи щети.

Въпреки че нивото на Марица беше под критичното, хората се притесниха да не се повтори водният кошмар от преди две години. Десетки сигнали постъпиха в противопожарната служба за отводняване на улици и домове. Вода излизаше от шахти и сифони, разказаха някои от собствениците на къщи, справили се сами с отводняването с кофи и парцали.

Фейсбук беше залят със снимки на наводнени улици и коментари за причините. Някои от хората смятат, че на места има проблем с нивото на шахтите, че на места те са задръстени, а други предполагат, че помпите не са достатъчни.

Продължава наблюдението на язовирите в община Свиленград. Въпреки че обстановката се нормализира, екипи на Пожарна безопасност и защита на населението следят нивата. Към момента няма опасност от препълване, всички що-годе са си в чашката.

Previous articleГледат делото на митничарите без висше през септември
Next articleОткриват спортната зала на 15 септември

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...