Пари и умерен оптимизъм за големия воден проект

0

Умерен оптимизъм за изпълнението на големия воден проект на стойност около 48 млн. лв. С тези думи заместник-кметът на общината Мария Костадинова обобщи новината, че държавата отпуска средства от бюджета за няколко общини с проекти по Околна среда, сред които и Свиленград. Отделно – почнаха плащанията по фонд ФЛАГ, от който местната власт възнамеряваше да вземе нисколихвен кредит за реализирането на проекта, до възстановяването им от програмата.

Факт е, че вече имаме преведени пари и разплащаме с фирмите изпълнителки, заяви Мария Костадинова. И имаме умерен опитмизъм, че ще се справим с тази програма.

От април насам нито лев не беше преведен за разплащане, а изпълнителите работиха на мускули, за да реализират проекта за канализацията и пречиствателната станция. Два консорциума работят по него – единият по мрежата, другият по станцията. Добрата новина дойде тези дни, когато държавата отпусна пари, а фонд ФЛАГ започна плащане на договорените през март около 13 млн. лв. за проекта на Свиленград.

Цялата програма Околна среда беше спряна заради открити нарушения с обществените поръчки при няколко общини. Община Свиленград не беше в черния списък, но подобно на десетки други трябва да чака отговора на Европейската комисия. Блокирани бяха близо 1 млр. пари. Общините в страната, повечето с ВиК проекти, бяха изправени пред избор – разплащане с изпълнителите и фалит, или разкопани улици, неизвестно до кога.

Очаква се средствата по програмата да бъдат възстановени през октомври, допълни още Костадинова. Ако това се случи, финалните плащания към фирмите ще могат да се вземат от програмата.

Previous articleТрима искат митницата в пореден конкурс
Next articleОсиротялата митница. Това аларма ли е?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...