Цената на водата скочи от днес до 3.50 лв. за кубик

0

Цената на водата за битовите потребители в Хасковско от днес поскъпва от 3 лв. на 3.50 лв. за кубик потребление. Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила бизнес плана на ВиК-Хасково до 2021 година. Заседанието се е провело на 30 юли.

Съгласно бизнес плана на ВиК Хасково се предвижда увеличение и през 2021г. Тогава водата се очаква да стане – 3.520 лв. за кубик.

От КЕВР посочват, че цената е под нивото на социалната поносимост, която за 2020 г. е изчислена на 4.635 лв. на кубик, а за 2021 г. – 4.788 лв. за кубик.

Официално несъгласие с бизнес плана на ВиК изрази омбудсмана на България – доц. д-р Диана Ковачева. Такова изрази и общинският съвет в Свиленград.

Припомняме, на 30 юни Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Хасково не взе решение дали да съгласува или не Бизнес плана на ВиК. Тогава управителят на ВиК инж. Тодор Марков посочи, че цената на водата не е променяна от 2012 г., а това е трябвало да става плавно през годините. Основните причини са поскъпването на тока и вдигането на минималната работна заплата – 60% от работещите във ВиК били на минимална заплата. Отделно водопроводната мрежа е много стара – между 40 и 60 г. и е много трудно загубите на вода да бъдат намалени. Представителите на Свиленград и Любимец в Асоциацията категорично бяха против скока на цената на водата. Организирана бе подписка, а началникът на ВиК Свиленград подаде оставка.

Често в социалната мрежа се публикуват възмутени коментари на свиленградчани, придружени със снимки на мътилката, която тече от чешмите. Въпреки високата си цена, водата не става за пиене, а често и за миене, категорични са свиленградчани.

Сегашното решение на КЕВР отново предизвика вълна от недоволство. Нели Стоева коментира: „Ето затова вече си заслужава да има протест! Цял ден е мътна водата. ВиК Хасково не може да предлага тиня на още по-скъпи цени!” Стоянка Динкова също се възмущава: „Да я продават в аптеките, тя съдържа цялата Менделеева таблица!” Антон Каракачанов пише: „Това е срам! За този батак 3,50лв. Марица ще ни удави, пък една от най-скъпите води. Те се подиграват с нас!”.

Решението на КЕВР подлежи на обжалване пред Административния съд в София в 14-дневен срок.

Previous articleЗа два месеца: 104 свиленградчани заминали за Германия и Нидерландия
Next articleСвиленградчани участваха в програмата „Нови хоризонти за малките населени места“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...