Цената на водата скочи от днес до 3.50 лв. за кубик

0

Цената на водата за битовите потребители в Хасковско от днес поскъпва от 3 лв. на 3.50 лв. за кубик потребление. Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила бизнес плана на ВиК-Хасково до 2021 година. Заседанието се е провело на 30 юли.

Съгласно бизнес плана на ВиК Хасково се предвижда увеличение и през 2021г. Тогава водата се очаква да стане – 3.520 лв. за кубик.

От КЕВР посочват, че цената е под нивото на социалната поносимост, която за 2020 г. е изчислена на 4.635 лв. на кубик, а за 2021 г. – 4.788 лв. за кубик.

Официално несъгласие с бизнес плана на ВиК изрази омбудсмана на България – доц. д-р Диана Ковачева. Такова изрази и общинският съвет в Свиленград.

Припомняме, на 30 юни Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Хасково не взе решение дали да съгласува или не Бизнес плана на ВиК. Тогава управителят на ВиК инж. Тодор Марков посочи, че цената на водата не е променяна от 2012 г., а това е трябвало да става плавно през годините. Основните причини са поскъпването на тока и вдигането на минималната работна заплата – 60% от работещите във ВиК били на минимална заплата. Отделно водопроводната мрежа е много стара – между 40 и 60 г. и е много трудно загубите на вода да бъдат намалени. Представителите на Свиленград и Любимец в Асоциацията категорично бяха против скока на цената на водата. Организирана бе подписка, а началникът на ВиК Свиленград подаде оставка.

Често в социалната мрежа се публикуват възмутени коментари на свиленградчани, придружени със снимки на мътилката, която тече от чешмите. Въпреки високата си цена, водата не става за пиене, а често и за миене, категорични са свиленградчани.

Сегашното решение на КЕВР отново предизвика вълна от недоволство. Нели Стоева коментира: „Ето затова вече си заслужава да има протест! Цял ден е мътна водата. ВиК Хасково не може да предлага тиня на още по-скъпи цени!” Стоянка Динкова също се възмущава: „Да я продават в аптеките, тя съдържа цялата Менделеева таблица!” Антон Каракачанов пише: „Това е срам! За този батак 3,50лв. Марица ще ни удави, пък една от най-скъпите води. Те се подиграват с нас!”.

Решението на КЕВР подлежи на обжалване пред Административния съд в София в 14-дневен срок.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...