Самотата ни разболява

2

Привързаността е важна за нашето умствено, физическо и духовно здраве.

Чувстваме се самотни понякога. Забързаният свят, в който живеем, стресът от балансирането в личните и професионални взаимоотношения, може да ни накара да копнеем за повече обич, от всеки друг път.

Ако имаме късмет, самотата е случайно раздразнение и много бързо се разсейва при появата на най-важните хора в живота ни. Когато самотата е всекидневие, обаче, тя носи със себе си широк кръг от негативи.

Наблюдавам как хората около мен, а и аз самата, посрещаме нуждите си от любов и нежност. Ние сме стаден социален вид и близките, смислени отношения са от съществено значение за благосъстоянието ни. Когато отношенията са разклатени, нашето здраве също страда. Ставаме по-податливи на тревожност, депресия и мъка. Наранени сме. Не спим добре. Разболяваме се по-често и възстановяването ни отнема повече време.

Всеки има различен начин да се справи със самотата. Някои се обръщат към алкохола и наркотиците, за да облекчат бремето от това да се чувстваш нежелан и никому ненужен. Други се отдават на храната или са обсебени от хазарта. Трети пък търсят анонимни сексуални връзки. Каквато и да е стратегията всеки се опитва да запълни празнината, която идва от това, че сме лишени от смислени взаимоотношения.

Вместо тези непродуктивни начини, как хората могат да създадат и поддържат смислена връзка?

Ефективно средство за защита е да консумираме привързаността си. Когато се целуваме, прегръщаме, държим за ръце и казваме на близките си , че ги обичаме, ние укрепваме тези важни за нас връзки. Точно както самотата вреди на здравето ни, привързаността го укрепва. Тя ни помага да се справим със стреса. Искам да подчертая, че дори и кратките прегръдки и целувки, могат да ни помогнат да се успокоим, да си възвърнем перспективата и готовността да се справяме с проблемите, които стоят пред нас. Докосването е важно за нас.

Ако сме щастливи и разполагаме с надеждни и привързани взаимоотношения в живота си, тогава вероятността да бъдем разгневени от стресови събития е по-малка. Където и да ги срещнем.

Не е изненада, че когато сме самотни се чувстваме зле, а когато сме обичани се чувстваме добре. Позитивните отношения предотвратяват самотата. Чрез споделянето на привързаност ние помагаме на себе си и на партньора ни да живеем по-здравословен и по-удовлетворяващ живот.

Онлайн психолог

Facebook: Елена Виделова
Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786
jiveisaznatelno@abv.bg

Авторът на статията е психотерапевт, брачен консултант, използва Психодрама в работата си. Създател на един от първите виртуални кабинети за психологическо консултиране. От 2010 г. поддържа авторския блог: Живей съзнателно!

Previous articleВече работи система за дезинфекция на камиони на Узунджово
Next articleНосенето на защитни маски стана задължително

2 COMMENTS

  1. „Ефективно средство за защита е да консумираме привързаността си. Когато се целуваме, прегръщаме, държим за ръце и казваме на близките си , че ги обичаме, ние укрепваме тези важни за нас връзки……………“
    Това какво е? Пир по време на чума!?!?! Подходящ съвет за време на опасност от зараза!?!?! Ария на пишмандушеприказчик!?!?! Или натропани учебникарски цитати……
    Абе, хора, я се съпикясайте и си седнете на дирниците! Човечеството от вчера ли е на тази земя и от вчера ли някой е изолиран.!?!?! Че и без корона вирус!?!?! Един що-годе буден тинейджър дори ще ви контрира, че щастието и удовлетвореността имат сила и стойност, когато извират от нас, а не от околния свят! И как по-точно лекувате душите на страдащите, като им концентрирате вниманието върху самотата им!?!?! Ами ако тя не зависи от тях!?!?! Ако е нещо, което е пред теб и около теб как ще я бориш с тези изтъркани цитатчета!?!?! Или ако трябва просто да си под карантина, за да предпазиш себе си и другите!?!?! Аз на това му викам ЛОВЕНЕ НА РИБА В МЪТНА ВОДА – да наплашим добре стадото, че да дойде да го лекуваме!!!!! Госпожо онлайн психолог, засрамете се и публикувайте нещо, което да повдига духа на хората и да ги прави устойчиви, намирайки собствения си потенциал – това не само че не противоречи на терапевтичните принципи, ами е тяхна дълбока същност!!!! Това, че сте си направили онлайн кабинет не ви прави специалист!
    Хай, със здраве и лека Ви карантина!!!!!
    Ваш Робин Худ от Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...