Тревожността от коронавируса може да ни разболее

0

Психосоматичните симптоми, когато сме физически здрави.

По време на паднемия, както Световната здравна организация вече потвърди, обществената тревожност се разпространява по-бързо от болестта. Хората започват да имат симптоми, широко разпространяваните, като асоциации с вируса.

Въпреки, че психосоматичното боледуване не е физически заразно, то е емоционално заразно.

Пандемичната паника

Маскираните хора по улиците стават все по-честа гледка, въпреки предупрежденията да се избягват минимално контактите и излизанията от вкъщи. Това подхранва тревожността.

Друго нещо влияещо върху обществената тревожност е паникьосаното пазаруване, презапасяване и отрупани колички в супермаркетите. Това се отразява изключително негативно върху нас, върху всекидневния ни живот- без да е пряко свързано по някакъв начин с борбата и превенцията срещу вируса.
Но ние, хората, сме склонни да страдаме както лично, така и икономически – независимо дали действително сме заразени с вируса или не.

При някои хора прекомерната тревожност може да причини неоправдано поведение на стрес, неадекватност и неспособност да се справят с ежедневните си задължения.

Вирусът не трябва да се подценява, необходима е дисциплина, лична и обществена. Бъдете отговорни към себе си и хората около вас.
Не си слагайте сами диагноза и не се самолекувайте.

Като всяка публична епидемия и тази ще премине. Здравето ни е на първо място, както физическото, така и психическото, за това ако се чувствате прекалено тревожни и притеснени, свържете се с онлайн психолог и поговорете с него.

Онлайн психолог
Facebook: Елена Виделова

Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786

jiveisaznatelno@abv.bg

Живей съзнателно!

Авторът на статията е психотерапевт, брачен консултант, използва Психодрама в работата си. Създател на един от първите виртуални кабинети за психологическо консултиране. От 2010 г. поддържа авторския блог: Живей съзнателно!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...