Тревожността от коронавируса може да ни разболее

0

Психосоматичните симптоми, когато сме физически здрави.

По време на паднемия, както Световната здравна организация вече потвърди, обществената тревожност се разпространява по-бързо от болестта. Хората започват да имат симптоми, широко разпространяваните, като асоциации с вируса.

Въпреки, че психосоматичното боледуване не е физически заразно, то е емоционално заразно.

Пандемичната паника

Маскираните хора по улиците стават все по-честа гледка, въпреки предупрежденията да се избягват минимално контактите и излизанията от вкъщи. Това подхранва тревожността.

Друго нещо влияещо върху обществената тревожност е паникьосаното пазаруване, презапасяване и отрупани колички в супермаркетите. Това се отразява изключително негативно върху нас, върху всекидневния ни живот- без да е пряко свързано по някакъв начин с борбата и превенцията срещу вируса.
Но ние, хората, сме склонни да страдаме както лично, така и икономически – независимо дали действително сме заразени с вируса или не.

При някои хора прекомерната тревожност може да причини неоправдано поведение на стрес, неадекватност и неспособност да се справят с ежедневните си задължения.

Вирусът не трябва да се подценява, необходима е дисциплина, лична и обществена. Бъдете отговорни към себе си и хората около вас.
Не си слагайте сами диагноза и не се самолекувайте.

Като всяка публична епидемия и тази ще премине. Здравето ни е на първо място, както физическото, така и психическото, за това ако се чувствате прекалено тревожни и притеснени, свържете се с онлайн психолог и поговорете с него.

Онлайн психолог
Facebook: Елена Виделова

Skype:evidelova
Телефон: 0879 855 786

jiveisaznatelno@abv.bg

Живей съзнателно!

Авторът на статията е психотерапевт, брачен консултант, използва Психодрама в работата си. Създател на един от първите виртуални кабинети за психологическо консултиране. От 2010 г. поддържа авторския блог: Живей съзнателно!

Previous articleМитницата дарява конфискувани маски за лице на БЧК
Next articleТировете от магистралата да се пренасочат към Узунджово

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...