Митническият шеф остава в ареста. Прокуратурата повдигна обвинение за подкуп

0

Задържаният началник на митница Свиленград остава в ареста, реши Хасковският окръжен съд. Тодор Караиванов беше закопчан с белезници в сряда вечерта при операция на ДАНС. Срещу него прокуратурата повдигна обвинение за подкуп.

От прокуратурата заявиха, че в хода на операцията са използвани СРС-та. Корупционната схема, изградена и осъществявана от Караиванов била от няколко месеца – от назначаването му на 26 септември 2014 г.

Според обвинението има и свидетели, на които са искани пари,за да им минават камионите безпрепятствено през границата. Това са: Стилян Христозов и Хакив Хабил, който е общински съветник от ДПС в Хасково. По думите на прокурора, камионите на последния били проверявани щателно без необходимост от което Хабил търпял загуби. Караиванов му поискал 200 лв., за да спре проверките.

Именно Христозов и Хабил са дали белязаните банкноти от 600 лв. и 600 евро, стана ясно от думите на прокурора Владимир Дешев. Свидетел е и служител от ДАНС, който извършвал издирвателни мероприятия.

От прокуратурата посочиха, че по обвинението се предвижда затвор от 3 до 10 г.

Защитата на Тодор Караиванов наблегна на множеството грамоти и награди за добрата му работа през годините. Адвокат Гергана Георгиева поиска домашен арест, като най-справедлива мярка и призова съда да не проявява излишна репресия.

Пред съда Караиванов заяви, че ще съдейства на разследването, за да се изясни истината. Той разказа, че 12 г. е работил в митническо разузнаване и по служба е имал срещи с оперативно интересни лица за предотвратяване на контрабандата.

Пред медиите Караиванов определи случващото се като провокация, започнала от 2011 г.

„Мисля, че в случая не се работи срещу лица от контрабандата,а срещу тези, които я възпрепятстват“, посочи Караиванов. Той посочи като пример, разбит канал за контрабандни цигари през септември и такъв за парфюми и ментета през януари.

По думите на доскорошния митнически шеф атаките започнали още преди назначаването му с публикации в жълтата преса. Караиванов каза, че е получавал и заплаха за живота си през август 2013 г.

Караиванов ще обжалва решението и определи акцията срещу него като провокация.

Previous articleЕкшън в Митница Свиленград. Началника Караиванов задържан
Next articleАдвокат: Процесът по „Граница” беше фарс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...