Митническият шеф остава в ареста. Прокуратурата повдигна обвинение за подкуп

0

Задържаният началник на митница Свиленград остава в ареста, реши Хасковският окръжен съд. Тодор Караиванов беше закопчан с белезници в сряда вечерта при операция на ДАНС. Срещу него прокуратурата повдигна обвинение за подкуп.

От прокуратурата заявиха, че в хода на операцията са използвани СРС-та. Корупционната схема, изградена и осъществявана от Караиванов била от няколко месеца – от назначаването му на 26 септември 2014 г.

Според обвинението има и свидетели, на които са искани пари,за да им минават камионите безпрепятствено през границата. Това са: Стилян Христозов и Хакив Хабил, който е общински съветник от ДПС в Хасково. По думите на прокурора, камионите на последния били проверявани щателно без необходимост от което Хабил търпял загуби. Караиванов му поискал 200 лв., за да спре проверките.

Именно Христозов и Хабил са дали белязаните банкноти от 600 лв. и 600 евро, стана ясно от думите на прокурора Владимир Дешев. Свидетел е и служител от ДАНС, който извършвал издирвателни мероприятия.

От прокуратурата посочиха, че по обвинението се предвижда затвор от 3 до 10 г.

Защитата на Тодор Караиванов наблегна на множеството грамоти и награди за добрата му работа през годините. Адвокат Гергана Георгиева поиска домашен арест, като най-справедлива мярка и призова съда да не проявява излишна репресия.

Пред съда Караиванов заяви, че ще съдейства на разследването, за да се изясни истината. Той разказа, че 12 г. е работил в митническо разузнаване и по служба е имал срещи с оперативно интересни лица за предотвратяване на контрабандата.

Пред медиите Караиванов определи случващото се като провокация, започнала от 2011 г.

„Мисля, че в случая не се работи срещу лица от контрабандата,а срещу тези, които я възпрепятстват“, посочи Караиванов. Той посочи като пример, разбит канал за контрабандни цигари през септември и такъв за парфюми и ментета през януари.

По думите на доскорошния митнически шеф атаките започнали още преди назначаването му с публикации в жълтата преса. Караиванов каза, че е получавал и заплаха за живота си през август 2013 г.

Караиванов ще обжалва решението и определи акцията срещу него като провокация.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...