Адвокат: Процесът по „Граница” беше фарс

0

Хасковският окръжен съд оправда 9-мата митничари и гранични полицаи от ГКПП „Капитан Андреево“, които бяха обвинени във вземане на подкуп. Те бяха задържани през юни 2010 г. при зрелищната операция „Граница“ на ГДБОП и Вътрешна сигурност на МВР. Акцията затвори държавната граница за близо 5 часа.

Тогава се твърдеше че обвинението срещу Павел Павлов, Ангел Иванов, Никола Николов, Михаил Дяков, Петър Сюлейменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров ще бъде „заковано”. Имало много веществени доказателства, имало и СРС-та. Повече от 3 години обаче отстранените от работа държавни служители не стигнаха до съд. Законова промяна през май 2013 година направи възможно обвиняемите сами да поискат делото им да бъде разгледано.

„И може би, ако не беше настъпила тази промяна, не е ясно дали все още нямаше да сме на фаза досъдебно производство. Благодарение на тази промяна в НПК успяхме да придвижим делото напред”, каза адвокатът на един от обвиняемите Анастасия Йорданова.

Самият процес успя да приключи за около година. В средата на тази седмица съдът обяви деветимата държавни служители за невинни. Оказва се, въпреки тогавашните твърдения на разследващите от Софийска градска прокуратура, че доказателства за приет подкуп липсват.

„Чест прави на представителя на окръжна прокуратура Хасково, който заяви, че със събраните доказателства не може да поддържа обвинението, внесено от Софийска градска прокуратура, разказа още Йорданова. Дори единият от подсъдимите, мисля че Николов, на въпросната дата, на която се твърди, че е извършил престъплението – вземане на подкуп, въобще не е бил на работа. И имаше събрани на досъдебното производство доказателства в този смисъл, като например график с дежурствата, издадени от граничните власти.”

„За мен специално, и предполагам за колегите, тази оправдателна присъда беше очаквана, доколкото бяхме запознати и видяхме всички събрани доказателства по това обвинение, което беше абсурдно от самото му начало, и което незнайно защо се точеше толкова време. За нас това е нормален завършек на този толкова дълъг процес”, заяви адвокат Йорданова.

По-конкретно доказателствата на този етап не могат все още да се коментират, каза още тя. Докато не мине евентуалния протест на присъдата. Софийска градска прокуратура има право да обжалва в 15-дневен срок решението на съда в Хасково.

„Не би било разумно, допълни Анастасия Йорданова. Този целият процес, според мен, първо струва пари на държавата, на данъкоплатците. Мисля, че държавата достатъчно е похарчила за нещо, което е загубена кауза. Мога да цитирам с две изречения съдията, мотивите още не са изготвени, но съдията каза: изключително повърхностно водено досъдебно производство. Дори за не юристите става ясно – недоказаност на обвиненията. В НПК пише, че присъдата не може да почива на подозрения. А в този случай дори би почивала не на предположения, а ако щете дори на слухове. Пък някой бил казал, пък се говорело, но конкретни факти, дати, обстоятелства, нямаше в този процес”, допълни тя.

Ако не бъде протестирана присъдата, тя ще влезе в сила на 13 февруари, в 17.00 часа. Тогава доскоро обвиняемите най-вероятно ще искат възстановяване на работа и съд за отговорността на държавата и нанесените, по думите на защитниците неизмерими във финансово отношение вреди.

А по въпроса – ние ги хващаме, те ги пускат.

„За съжаление, и в съдебната фаза на този процес ние не видяхме нищо. Нямам логично обяснение от юридическа гледна точка, защо са използвани службите, задействан е цял държавен апарат, тайни свидетели, явни свидетели, а насреща няма нищо. И никой не си е свършил работата. Ами бележете парите, обработете ги, пък пак го снимайте, пък му ги намерете в джоба. И тогава можем да кажем, да ние ги хванахме, пък съда ги пусна. Това беше един фарс, неправилно прилагане на закона, недоглеждане или дори превишаване на правата”.

Пропомняме, само преди дни прокуратурата повдигна обвинение за подкуп срещу началника на митница Свиленград Тодор Караиванов. Държавното обвинение твърди, че има железни доказателства.

Previous articleМитническият шеф остава в ареста. Прокуратурата повдигна обвинение за подкуп
Next articleТрайно понижение на нивото на Марица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...