Оправят скъсаната дига на Марица при Момково

0

Водоподаването в селата, които останаха на сух режим, заради наводнената помпена станция в Момково е възстановено. Все още обаче водата не е годна за пиене и готвене, предупредиха от ВиК.

Помпената станция „Момково“, която аварира след наводненията преди седмица, остави 19 села в общините Свиленград и Любимец, както и бежанският център в Пъстрогор без вода. Населените места се снабдяваха с водоноски в продължение на дни.

Само за последните пет месеца, селата остават на сух режим за трети път. През февруари станцията отново беше залята от придошлите води на Марица. Дигата в района беше скъсана по време на голямото наводнение. От 2012 година досега проблемът все не намира решение. Освен помпената станция, в района се заливат десетки декари обработваеми земи. А стопаните вече са се оказали да броят щетите.

Веднага след оттеглянетто на водата започваме работа по възстановяването на дигата, категоричен беше главен инж. Георги Пеев, от Напоителни системи.

Въпреки че парите за поддръжка в държавното дружество били ограничени, съоръжението вече се считало за спешен обект. Все още се правят разчети на необходимите средства, с които дигата ще бъде възстановена, тъй като всеки нов разлив я разширява.

Previous articleРазясняват на фермери в Свиленград новата Програма за развитие на селските райони
Next articleВтори мандат за Антон Стоянов като районен прокурор на Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...