„Безсмъртен полк” на потомци шества за Деня на победата

0

Десетки свиленградчани почетоха 9 май, Деня на победата, включвайки се в шествието „Безсмъртен полк” по главната улица на града. По този начин потомци на загинали във Втората световна война почетоха паметта на предците си и призоваха да не бъдат забравяни. Над 60 града в страната се включиха тази година в събитието. Шествието, инициирано от Руски клуб и клуб на Съотечествениците в града, стигна до площад „5 октомври”, където с тържествена церемония беше отбелязан краят на Втората световна война, от който се навършват 74 години.

9 май го отбелязваме и като Ден на победата, и като Ден на Европа, каза в словото си директорът на музея Елена Митева. Тя припомни, че през 1945 в Берлинското предградие Карлсхорст е подписан актът за капитулацията на нацистка Германия. А преди 66 години, на 9 май 1950 г., е произнесена декларацията на Робер Шуман. С нея той предлага създаването на Европейска общност, която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички във войната. И това е първата стъпка към изграждане на обща европейска организация.

Свиленградчани поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните. За първа година на церемонията не успяха да присъстват ветерани от Втората световна война, заради преклонната си възраст. Сред дошлите да се поклонят бяха и потомци на ветеранът д-р Стоян Петров, който ни напусна в края на миналата година. Един от живите свидетели на бойните действия е дядо Неделчо Бойчев, който навърши 107 години и стана най-възрастният българин. Столетникът наскоро бе заснет като участник в предаването „Отблизо с Мира Добрева”, което ще бъде излъчено по БНТ.

Previous articleЗасилени полицейски проверки за използването на каски и колани
Next articleЗлатен медал за шахмата от „Тракийско конче”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...