„Безсмъртен полк” ще шества в Свиленград за 9 май

0

Шествие „Безсмъртен полк” ще се проведе в Свиленград за Деня на победата 9 май. Организатори са от Руски клуб – Свиленград. Шествието е посветено на паметта на загиналите във Втората световна война.

Свиленград е сред десетките градове в България, в които инициативата се организира. Тя тръгва от Руския град Томск през 2012 г., когато потомци на вече загиналите участници във Втората световна война се включват в марша с портрети на своите близки, за да не бъдат забравени. На следващата година инициативата се провежда в 120 села  и градове на Русия, а през 2014 става световна.

В Свиленград „Безсмъртният полк” ще тръгне от пешеходната улица, пред ресторант „Марица” в 11.30 часа на 9 май. Организаторите на шествието канят желаещите да се присъединят да го направят с цветя и снимки на своите роднини, участвали във войната.

Шествието ще завърши на площад „5 октомври” и ще се влее в тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите от 12.00 часа. В нея, традиционно се включват ветерани от войната от Свиленград, с медали на гърдите, припомняйки за бойните действия в най-жестоката и мащабна война, разгърнала се на територията на 40 държави и причинила смъртта на над 50 млн. души.

Същият ден, от 18.30 часа, в читалище „Просвета” ще се проведе концерт „С ехото на отминалата война”. Концертът е на Вокална група „Хармония”.

Previous articleДесетки измамени от козметичен салон след промоция
Next articleГюзлемета от наши читалища за Празника на хляба и подницата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...