„Безсмъртен полк” ще шества в Свиленград за 9 май

0

Шествие „Безсмъртен полк” ще се проведе в Свиленград за Деня на победата 9 май. Организатори са от Руски клуб – Свиленград. Шествието е посветено на паметта на загиналите във Втората световна война.

Свиленград е сред десетките градове в България, в които инициативата се организира. Тя тръгва от Руския град Томск през 2012 г., когато потомци на вече загиналите участници във Втората световна война се включват в марша с портрети на своите близки, за да не бъдат забравени. На следващата година инициативата се провежда в 120 села  и градове на Русия, а през 2014 става световна.

В Свиленград „Безсмъртният полк” ще тръгне от пешеходната улица, пред ресторант „Марица” в 11.30 часа на 9 май. Организаторите на шествието канят желаещите да се присъединят да го направят с цветя и снимки на своите роднини, участвали във войната.

Шествието ще завърши на площад „5 октомври” и ще се влее в тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите от 12.00 часа. В нея, традиционно се включват ветерани от войната от Свиленград, с медали на гърдите, припомняйки за бойните действия в най-жестоката и мащабна война, разгърнала се на територията на 40 държави и причинила смъртта на над 50 млн. души.

Същият ден, от 18.30 часа, в читалище „Просвета” ще се проведе концерт „С ехото на отминалата война”. Концертът е на Вокална група „Хармония”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...