„Безсмъртен полк” шества за пръв път в Свиленград

0

Обществена акция „Безсмъртен полк” ще се проведе за пръв път в Свиленград. Градът ни е сред десетки населени места в страната ни, които ще се включат в инициативата, посветена на Деня на победата, 9 май, съобщават от тукашния Клуб на Съотечествениците.

Акцията, инициирана от граждани, започва в Русия, в гр. Томск, през 2012 г. Потомци на вече загиналите участници във Втората световна война се включват в марша с портрети на своите близки, за да не бъдат забравени. На следващата година, световната инициатива „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 на брой градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград.

В България инициативата се провежда за трета поредна година. Шествия са организирани в над 35 града, като в 16 от тях преминават и редици от родственици на български участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

В Свиленград шествието ще започне на 9 май, в 11:30 пред банка ДСК. То ще завърши на площад 5-ти октомври, където ще се влее в церемониалното тържествено поднасяне на венци и цветя, посветено на Деня на победата. По традиция на площада, при Паметника на загиналите от община Свиленград, се покланят и оцелелите ветерани от кръвопролитната война.

В същия ден, от 18 часа в салона на НЧ „Просвета 1870“ ще се състои празничен концерт „Гласът на паметта – глас на мира“ с участието на Вокална група „Хармония“, Духов оркестър „Костадин Манов“, Вокално-инструментална група „Приятели“, Детска вокална група „Весели звънчета“ и др. Входът е свободен.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...