„Безсмъртен полк” шества за пръв път в Свиленград

0

Обществена акция „Безсмъртен полк” ще се проведе за пръв път в Свиленград. Градът ни е сред десетки населени места в страната ни, които ще се включат в инициативата, посветена на Деня на победата, 9 май, съобщават от тукашния Клуб на Съотечествениците.

Акцията, инициирана от граждани, започва в Русия, в гр. Томск, през 2012 г. Потомци на вече загиналите участници във Втората световна война се включват в марша с портрети на своите близки, за да не бъдат забравени. На следващата година, световната инициатива „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 на брой градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград.

В България инициативата се провежда за трета поредна година. Шествия са организирани в над 35 града, като в 16 от тях преминават и редици от родственици на български участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

В Свиленград шествието ще започне на 9 май, в 11:30 пред банка ДСК. То ще завърши на площад 5-ти октомври, където ще се влее в церемониалното тържествено поднасяне на венци и цветя, посветено на Деня на победата. По традиция на площада, при Паметника на загиналите от община Свиленград, се покланят и оцелелите ветерани от кръвопролитната война.

В същия ден, от 18 часа в салона на НЧ „Просвета 1870“ ще се състои празничен концерт „Гласът на паметта – глас на мира“ с участието на Вокална група „Хармония“, Духов оркестър „Костадин Манов“, Вокално-инструментална група „Приятели“, Детска вокална група „Весели звънчета“ и др. Входът е свободен.

Previous article“Пазители на галактиката” 2 в кино “Тракия”
Next articleПоредна купа за„Младите огнеборци” на Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...