Напускат ли РР Свиленград?

1

Напускат ли РР Свиленград? Това се питат свиленградчани през последните няколко дни. Общото впечатление е, че заведенията и местата, които обикновено посещават „гостите” от Разградско и Шуменско са по-пусти. Блоковете и жилищните комплекси, в които се бяха настанили под наем – също.

Може, но едва ли е случайно, че отстъплението съвпадна с проверките на икономическа полиция в няколко апартамента, обитавани от РР, за които ни информираха очевидци, пожелали анонимност. В няколко от описаните ни случаи, след проверката семейството събира куфарите и заминава. Няма на този етап обаче официална информация за причините за проверките и съмненията на разследващите органи.

Както е известно, с прозвището „РР” се сдобиха групите българи от турски произход, дошли от Северна България в граничния ни регион. Скъпите возила, с които масово започнаха да пристигат през пролетта на 2011 г., до една бяха с регистрационни табели, започващи с РР. До октомври същата година новорегистрираните от Разградско в местното ГРАО бяха близо 500 души.

Месеци наред причините за присъствието им бяха истинска загадка за свиленградчани, а коментарите и теориите за „инвазията” бяха от предстоящите през октомври същата година местни избори, през съмнителни дейности, телефонни измами и конспирация по заселване на граничния район. Самите новорегистрирани твърдяха, че работят в съседна Гърция, а наемат апартаменти тук, за по-евтино. Така и не бяха оповестени обаче факти и данни за трафика им в съседна Гърция или Турция, които да потвърдят истинността на тази теория.

Изборите през октомври 2011 година доказаха, че причината за заселването им тук не е местният вот. Данните от избирателните списъци тогава бяха категорични: едва 13 души с постоянен адрес извън община Свиленград гласуваха за кмет и общински съветници, президент и вицепрезидент. Малко над 200 гласуваха по настоящ адрес.

Към момента в общинската служба ГРАО няма „отметнати” случаи на обратно преселение. Отписването от регистъра обаче става, само когато лицето се засели другаде и се впише в тамошния граждански регистър. Това обаче в повечето случаи, не е инициатива на самите граждани. Припомняме, че властите в Свиленград срещнаха доста трудности в опита си да регистрират масово новодошлите.

В същото време доскорошни хазяи на РР не могат да регистрират новите си наематели, споделиха те. Неколцина вече са посетили ГРАО, разбра svilengrad24, за да попитат как става отписването. При пристигането си РР се регистрираха по няколко семейства на един адрес, а в закона има ограничение на броя им. Така желаещите да дадат апартамент под наем не могат да го сторят официално.

Както е известно, с пристигането на РР наемите в града скочиха. Те бяха желани клиенти по заведения, магазини и салони за красота, заради демонстрирания висок стандарт на живот. Търговци на недвижими имоти обаче коментираха, че почти нямат случаи, в които те да купуват собствено жилище, а предпочитат да наемат, при това на добра цена.

Previous articleМлечният път слиза на чаршията
Next articleПолицейска акция в центъра на града

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...