Присъда за неплатени данъци от „ало“ доходи

0

Съдът в Разград осъди жена, живееща в Свиленград, съобщи Дарик. Присъдата е условна и е заради неплатени данъци върху доходи от чужденци. Чуждите граждани са изпращали пари на 32-годишната Гюлбенур Х. срещу обещание за женитба или жалби за тежко социално положение.

Според обвинителния акт жената, която е с адресна регистрация в Исперих, но живее в Свиленград, е получила над 76 000 лв. в периода 2007-2011 г. Неплатеният данък върху тази сума е в размер на 10 927,64 лв.

Процесът се гледал по съкратената процедура, а подсъдимата е признала вината си, съобщава Дарик. „Не разбирам от закони, не съм знаела, че трябва да платя данъци върху тези пари“ – обяснява тя пред съда.

Съдът е постановил наказание от 8 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, както и 200 лева глоба.

Според изданието, това е поредната „алоджийка“ с условна присъда. Подобни решения могат да се открият доста и в страницата на съда.

В края на 2013 година именно Разградската прокуратура изпрати до разследващите органи в Свиленград молба за съдействие. До тогава в Свиленградско бяха регистрирани над 500 души от Лудогорието, наели жилища в града и демонстриращи необяснимо висок стандарт на живот. Липсваха обаче данни за извършени престъпления на територията на община Свиленград. Последваха обиски и претърсвания на домове и обекти, държани от разградчани, по-популярни като РР. След масовите проверки голяма част от тях се изтеглиха от града. Но след това отново се завърнаха.

Разследване на БТВ през януари 2015 година също разказа за схемата с телефонната любов и обещанията за женитба, които се обезпечават със сериозни суми пари срещу набор от номера, достойни за турски сериал. В Разградско са установени 155 активно действащи в схемата с телефонните любовни авантюри. Най-често ало-булката мами с обещание за брак чужденци от Швейцария, Франция, Австрия, Турция и Германия, които омайва по интернет или по телефона. Влюбените мъже й превеждат суми чрез система за експресни международни преводи. Най-фрапиращата измъкната сума, до която са достигнали органите на реда е 91 хил. евро. Заради емоционалният характер на отношенията обаче, подадените жалби са едва 21.

Според разследващите органи в Разградско, укритите данъци от такъв тип дейност са минимум 350 хил. лв., а документираните получени преводи до момента възлизат на приблизително 3,5 млн. лв.

Previous articleДобри Тодев хвърли политическа бомба. Отиде в АБВ
Next articleСвиленградски фотограф с изложба в Санкт Петербург

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...