Никола Динков пита земеделския министър за неизкупеното грозде

0

Румен Порожанов: Не е установен внос на грозде от други страни

Проблемът с необраното и неизкупено грозде в региона коментира земеделският министър Румен Порожанов. Въпросът бе зададен от тукашния депутат Никола Динков по време на парламентарен контрол. По сметки на производители, на близо 700 хил. лв. се изчислява неизкупеното грозде от общините Свиленград, Тополовград, Любимец и Харманли. В Свиленград, една трета от произведеното количество остана по полето, след като търговците внезапно спряха да изкупуват.

„Досега такъв проблем не е съществувал, заяви в изявлението си Динков. Това е единственият поминък за голяма част от селата от Сакар планина и по долното течение на река Марица. Хората са силно обезпокоени и в изключително трудно положение.

Необраното грозде ще доведе и до по-големи разходи при извършване на подготвителните мероприятия следващата година.”

Като една от причините за провала на кампанията, производители посочват нерегламентиран внос на грозде от Македония, Румъния и други съседни страни. Освен това, в периода на изкупуването, властите затвориха една от големите винарни, която изкупува грозде в региона – Карнобат.

Динков попита земеделския министър какви мерки ще бъдат предприети за защита на родното производство догодина.

Според земеделския министър Румен Порожанов изкупната кампания в страната е протекла нормално и съгласно прогнозите. По думите му, „незначителни количества грозде е останало неизкупено поради влошено качество в резултата на неблагоприятните метеорологични условия и неприлагане на нужните агротехнически и растително-защитни мероприятия”.

Порожанов посочи, че в област Хасково е изкупено над 1,5 млн. кг грозде повече в сравнение  миналата година – 14,270 млн. кг. В отговора си министърът заяви, че Изпълнителната агенция по лозята и виното е предприела редица мерки за безпроблемно протичане на гроздоберната кампания. Той уточни, че винопроизводителите могат да произвеждат вино от грозде, закупено единствено от регистрирани гроздопроизводители, които притежават сертификати за произход на гроздето. Във връзка с регистрацията били организирани изнесени офиси в редица населени места. В района на Ивайловград са се регистрирали повече от 400 гроздопроизводители, изтъкна Порожанов.

„Целта беше недопускане на нерегламентирано изкупуване на грозде, без заверен сертификат за произход и влагане на неразрешени суровини и материали за производство на вино”, допълни министъра.

„Проверени бяха всички преработващи предприятия на територията на страната и извършени стриктни проверки на транспортните средства, превозващи грозде. При постъпилите сигнали на граждани не бяха установени нарушения на законодателството.

При проверките на област Хасково не е установено изкупуване на внос от Румъния или други европейски държани, което по принцип е позволено в рамките на ЕС”, заяви още министърът на земеделието. „Не е установен и внос от трети страни, извън ЕС. Съгласно закона за виното и спиртните напитки грозде от трети страни като Македония и Молдова не може да бъде преработено в лозаро-винарски продукти или добавено към такива в страни от ЕС.”

Порожанов уточни, че при постъпване на всяка партида грозде, Агенция Митници подава уведомление към Агенцията за виното, на основание на което се проследява партидата от освобождаването до крайния продукт.

По думите на министъра такъв внос би бил нерентабилен, заради необходимостта от  внасянето на специална гаранция от 30% от стойността на гроздето, както и заради забраната за влагане на продукти с произход извън ЕС.

По отношение на граничния контрол българската агенция по безопасност на храните следи стриктно за изпълнението на наредбите, заяви той.

Порожанов коментира, че производството на грозде е свързано с риск. Той допълни, че министерството оказва информационна подкрепа на производителите. И обясни възможностите за създаване на организации, които дават възможност по-лесно договаряне и реализиране на продукцията. Министърът посочи и Програма за подкрепа на винарския сектор 2019-2013, която се очаква скоро да бъде отворена.

Порожанов заяви, че напрежението с винпром Карнобат е било временно, но с усилията на агенцията са успявали да насочват производителите както за регистрация, така и за изкупуването.

Никола Динков се съгласи със статистиката относно произведените количества в Хасковска област. Той посочи, че резултатите са били добри, защото „сигурно са прилагани добри мероприятия, за да се получи такава реколта”.

„Съгласен съм и с това, че производителите трябва да се сдружават, за да могат да участват по-активно в предварително договаряне за изкупуване на гроздето“, каза той. „Но тука има един съществен момент, на който трябва да обърнем внимание. Аз мисля, че ролята на държавата е и в сближаване на регионите. Този поминък за хората е  единствен. Моят въпрос би трябвало да бъде сигнал към министерството в този район да бъде обърнато повече внимание, да не останат хората излъгани в това, с което се занимават и да може да бъде реализирана тази продукция, за да имат хората доходи”.

Previous articleМилица Гладнишка и Филип Аврамов гостуват с „Оскарите в музиката”
Next articleПиян се блъсна в бетонна колона. Спътникът му чупи ръка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...