Депутатът Никола Динков: Средствата за общините от Бюджет 2020 са недостатъчни

0

Повече средства за общините поиска депутатът Никола Динков /БСП/ по време на обсъжданията на Бюджет 2020 в парламента. Народният представител от Свиленград подчерта, че капиталовите разходи са крайно недостатъчни. Именно чрез тях се реализират много от политиките, които гражданите поставят пред местната власт, подчерта той, включително ремонта и поддръжката на общинската пътна мрежа. Според Никола Динков, подобряването й е една от подходящите политики за справяне с демографския срив в малките населени места.

„Именно общинската пътна мрежа осигурява тази свързаност между селата и малките градове от една страна и близките икономически центрове от друга, каза депутатът. Според анализ на Института за пазарна икономика този тип миграция не е голяма и хората се задържат в селото и малкия град, когато има бърза и лесна връзка с близкия голям град, в който работят  и пътуват ежедневно. Тази трудова миграция осигурява доходи, които се харчат в родното място и това поддържа селото и малкия град жив. Поддържат се и най-необходимите услуги. Тази мобилност е ключова  и за забавяне на процеса на обезлюдяване”, подчерта той.

От изказването му стана ясно, че общинската пътна мрежа е почти колкото републиканската, но средствата, отделяни за нея чрез държавния бюджет са изключително малко. Освен това, кметовете имат задължението да  поддържат и близо 57 хил. км улици, тротоари и други части от линейната инфраструктура. В същото време, приходите от местни данъци са над 2 пъти и половина по-ниски от средните стойности за ЕС като съотношение към брутния вътрешен продукт, подчерта той.

В изказването си Никола Динков беше категоричен, че държавата не изпълнява приетите стратегии и програми, които имат за цел да стимулират развитието на отделни региони.

„Царе сме на приемането на документи с много страници, които не се изпълняват”, заяви той от трибуната на Народното събрание. Динков визира Стратегията за децентрализацията на общините, както и програмата за развитието на Северозапада, пограничните  и граничните райони, Родопите и Странджа-Сакар, в която влизат 135 общини. Предвиденият по тази програма ресурс от 400 млн. лв. не се изпълнява, а от бюджета се отделят близо 4 пъти по-малко средства, които са недостатъчни, каза Динков.

Според него, истинската кохезионна политика, която сближава стандарта на регионите, освен чрез програмите на ЕС, трябва да се подпомага и от държавата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...