Депутатът Никола Динков: Средствата за общините от Бюджет 2020 са недостатъчни

0

Повече средства за общините поиска депутатът Никола Динков /БСП/ по време на обсъжданията на Бюджет 2020 в парламента. Народният представител от Свиленград подчерта, че капиталовите разходи са крайно недостатъчни. Именно чрез тях се реализират много от политиките, които гражданите поставят пред местната власт, подчерта той, включително ремонта и поддръжката на общинската пътна мрежа. Според Никола Динков, подобряването й е една от подходящите политики за справяне с демографския срив в малките населени места.

„Именно общинската пътна мрежа осигурява тази свързаност между селата и малките градове от една страна и близките икономически центрове от друга, каза депутатът. Според анализ на Института за пазарна икономика този тип миграция не е голяма и хората се задържат в селото и малкия град, когато има бърза и лесна връзка с близкия голям град, в който работят  и пътуват ежедневно. Тази трудова миграция осигурява доходи, които се харчат в родното място и това поддържа селото и малкия град жив. Поддържат се и най-необходимите услуги. Тази мобилност е ключова  и за забавяне на процеса на обезлюдяване”, подчерта той.

От изказването му стана ясно, че общинската пътна мрежа е почти колкото републиканската, но средствата, отделяни за нея чрез държавния бюджет са изключително малко. Освен това, кметовете имат задължението да  поддържат и близо 57 хил. км улици, тротоари и други части от линейната инфраструктура. В същото време, приходите от местни данъци са над 2 пъти и половина по-ниски от средните стойности за ЕС като съотношение към брутния вътрешен продукт, подчерта той.

В изказването си Никола Динков беше категоричен, че държавата не изпълнява приетите стратегии и програми, които имат за цел да стимулират развитието на отделни региони.

„Царе сме на приемането на документи с много страници, които не се изпълняват”, заяви той от трибуната на Народното събрание. Динков визира Стратегията за децентрализацията на общините, както и програмата за развитието на Северозапада, пограничните  и граничните райони, Родопите и Странджа-Сакар, в която влизат 135 общини. Предвиденият по тази програма ресурс от 400 млн. лв. не се изпълнява, а от бюджета се отделят близо 4 пъти по-малко средства, които са недостатъчни, каза Динков.

Според него, истинската кохезионна политика, която сближава стандарта на регионите, освен чрез програмите на ЕС, трябва да се подпомага и от държавата.

Previous articleНели Щерева с награда от МОН за Деня на народните будители
Next articleВинарска изба „Катаржина” търси мотокарист и тракторист

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...