Никола Динков пита за Индустриалната зона на Свиленград

0

Какви са перспективите за развитието на Индустриална зона Свиленград и какви мерки ще предприеме държавата за привличане на потенциални инвеститори. Този въпрос постави на парламентарен контрол вчера депутатът от Свиленград – Никола Динков. По думите му разработването на зоната, собственост на държавната компания „Индустриални зони”  ще привлече инвеститори, ще подобри икономическия климат в община Свиленград и ще отвори нови работни места.

Бившата Свободна безмитна зона при Свиленград е разположена на стратегическо място – на 2 км от границата с Търция и на 15 км от границата с Турция. Тя се намира на 4 км от магистрала Марица, което прави достъпа до нея много лесен. Зоната разполага с терен от 71 хил. кв.м, 4 250 кв. м покрити складови помещения и 2500 кв. м – открити. Самият терен стои на 50 м от жп линията свързваща България с Турция и Гърция.

Никола Динков е категоричен, че такова местоположение е добра предпоставка за изграждане на жп терминал. Народният представител уточни, че въпреки многобразието от дейности, които е имало в зоната и реализираните от нея печелби, от няколко години, тя трупа сериозни загуби.

В отговора си министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че Зоната е сред приоритетите на правителството. По думите му предстоят процедури за изграждане на халета, складове и цехове в индустриалните зони, част от Националната компания, като от тези средства ще се възползва и Свиленград.

Именно липсата на адекватна инфраструктура, според министъра, е един от сериозните проблеми. Въпреки че през 2018 г. е паднала забраната за продажба на терени и отстъпено право на строеж, инвеститорите се отказвали заради лошата инфраструктура в самата зона. Чести били ВиК авариите, а складовите помещения били в тежко състояние.  В част от тях има залежали непотърсени митнически стоки, чиято стойност намалява, не можели да се установят собствениците, невъзможно било събирането на вземанията.

Караниколов уточни, че се работи върху ново законодателство в частта за индустриалните зони и насърчителни мерки, които да привличат интереса на инвеститорите, както и  за привличане на директно финансиране от ЕС.

До тогава НК „Индустрилани зони”, няма да чака средства от държавния бюджет, тъй като разполага с финансови средства и възможности за подобряването на условията в самата зона, каза министърът.

Никола Динков припомни изказване на Томислав Дончев, че в следващите две години държавата ще обърне внимание на индустриалните зони. Той припомни и за един важен за жителите на Свиленград  проблем, свързан с тежкия трафик, който преминава през квартал Капитан Петко войвода, където е митническия терминал. Тогава финансовият министър Владислав Горанов отказа преместването на част от дейностите на терминала в Свободна безмитна зона заради това, че трябва да се плаща наем.

Какъв е проблемът отношенията между двете министраства –  на финасите  и на икономиката да бъдат регулирани, като се има предвид, че такава дейност преди години  се осъществяваше в Безмитна зона и има необходимата база, попита Динков. Това може да е една от мерките за съживяване на дейността на зоната. Когато има една дейност, ще дойдат и други ивеститори, каза той.

Аз лично предпочитам вътре да има прозвидство и логистика, но ако митницата имат това желание ще им предоставим тази локация, не е задължително това да е възмездно, отговори  Караниколов.

Той съобщи още, че в началото на годината в Свободна зона са били дадени под наем две производствени халета.

Никол Динков, БСП
Previous articleОфициално: Милко Калайджиев кандидат на ДПС за кмет на Свиленград
Next articleСвиленград отбеляза 134 години от Съединението

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...