Никола Динков пита за Индустриалната зона на Свиленград

0

Какви са перспективите за развитието на Индустриална зона Свиленград и какви мерки ще предприеме държавата за привличане на потенциални инвеститори. Този въпрос постави на парламентарен контрол вчера депутатът от Свиленград – Никола Динков. По думите му разработването на зоната, собственост на държавната компания „Индустриални зони”  ще привлече инвеститори, ще подобри икономическия климат в община Свиленград и ще отвори нови работни места.

Бившата Свободна безмитна зона при Свиленград е разположена на стратегическо място – на 2 км от границата с Търция и на 15 км от границата с Турция. Тя се намира на 4 км от магистрала Марица, което прави достъпа до нея много лесен. Зоната разполага с терен от 71 хил. кв.м, 4 250 кв. м покрити складови помещения и 2500 кв. м – открити. Самият терен стои на 50 м от жп линията свързваща България с Турция и Гърция.

Никола Динков е категоричен, че такова местоположение е добра предпоставка за изграждане на жп терминал. Народният представител уточни, че въпреки многобразието от дейности, които е имало в зоната и реализираните от нея печелби, от няколко години, тя трупа сериозни загуби.

В отговора си министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че Зоната е сред приоритетите на правителството. По думите му предстоят процедури за изграждане на халета, складове и цехове в индустриалните зони, част от Националната компания, като от тези средства ще се възползва и Свиленград.

Именно липсата на адекватна инфраструктура, според министъра, е един от сериозните проблеми. Въпреки че през 2018 г. е паднала забраната за продажба на терени и отстъпено право на строеж, инвеститорите се отказвали заради лошата инфраструктура в самата зона. Чести били ВиК авариите, а складовите помещения били в тежко състояние.  В част от тях има залежали непотърсени митнически стоки, чиято стойност намалява, не можели да се установят собствениците, невъзможно било събирането на вземанията.

Караниколов уточни, че се работи върху ново законодателство в частта за индустриалните зони и насърчителни мерки, които да привличат интереса на инвеститорите, както и  за привличане на директно финансиране от ЕС.

До тогава НК „Индустрилани зони”, няма да чака средства от държавния бюджет, тъй като разполага с финансови средства и възможности за подобряването на условията в самата зона, каза министърът.

Никола Динков припомни изказване на Томислав Дончев, че в следващите две години държавата ще обърне внимание на индустриалните зони. Той припомни и за един важен за жителите на Свиленград  проблем, свързан с тежкия трафик, който преминава през квартал Капитан Петко войвода, където е митническия терминал. Тогава финансовият министър Владислав Горанов отказа преместването на част от дейностите на терминала в Свободна безмитна зона заради това, че трябва да се плаща наем.

Какъв е проблемът отношенията между двете министраства –  на финасите  и на икономиката да бъдат регулирани, като се има предвид, че такава дейност преди години  се осъществяваше в Безмитна зона и има необходимата база, попита Динков. Това може да е една от мерките за съживяване на дейността на зоната. Когато има една дейност, ще дойдат и други ивеститори, каза той.

Аз лично предпочитам вътре да има прозвидство и логистика, но ако митницата имат това желание ще им предоставим тази локация, не е задължително това да е възмездно, отговори  Караниколов.

Той съобщи още, че в началото на годината в Свободна зона са били дадени под наем две производствени халета.

Никол Динков, БСП

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...