Провал на гроздоберната кампания в Свиленградско

0

Лозари ще информират Комисията по земеделие в Народното събрание и министъра на земеделието за проблема с неизкупеното грозде

Истински крах претърпя гроздоберната кампания в община Свиленград, съобщиха лозари от региона. Една трета от продукцията остана по полето, а производителите не виждат смисъл да го събират. Всички търговци се изнесоха от региона и изкупуването на гроздето приключи изненадващо бързо. По информация от лозари, днес те са били предупредени, че се товарят последните тонове грозде от едва няколко стопанства в Димитровче и Мустрак. Ситуацията с непродаденото грозде е валидна и за другите села в общината.

Има хора, които имат за продаване още по 100 тона грозде, други, които имат по 100 дка лозя, в които още не са влезли да берат… Има хора, които имат 200 дка, от които половината обрани, а гроздето стои по чувалите. Другото стои на полето, коментира Николай Колев от Левка.

Никой от производителите, с които се свързахме не се нае да посочи конкретна причина за създалата се ситуация. От една страна като сериозен проблем се коментира временното затваряне на Винпром Карнобат, който, заедно с Винпром Сливен, са останали единствените изкупвачи в региона ни. Лозарите съобщават още, че големи количества грозде са внесени от Македония, Молдова, Румъния и Италия, които се търгуват на борсите на много ниска цена. Това определено е ударило местното производство, което въпреки очакванията за по-добра цена, заради дъждовната година, се срина до 40 ст. за кг черно грозде. Бяло не се изкупувало.

Проблемът вече не е какво се внася и какво се изнася, а какво може да се направи, за да не се случва това повече, категоричен беше Николай Колев, който е и общински съветник в местния парламент. Наистина трябва се предприемат мерки. Това не бива да се допуска повече.

Хората по селата се чудят какво да правят с гроздето. Повечето от тях разчитаха на продажбата, за да си покрият разходите за торове и препарати, след като отделят за собствена консумация. Други ще опитат да се спасяват поединично и да търсят пазари. Прогнозите обаче са, че след фиаското тази година, през следващата ще има сериозен отлив от едно традиционно за Свиленград производство.

Тази кампания беше отвратителна, коментира още Николай Колев. Започна навреме, но бързо приключи. Какви са причините не знам. Но това, че толкова бързо се смъкнаха  цените и се вдигнаха всички прекупвачи от региона… Никога досега гроздето не е оставало по полето. Изкупувало се е на всякаква цена, но да не се изкупи въобще…

По думите му в следващите няколко дни лозари от региона ще се ориентират колко грозде остава и още тази седмица ще информират Комисията по земеделие в Народното събрание и министъра на земеделието.

Previous articleВодолази се гмурнаха в язовир, за да го почистят
Next articleПредлагат лагера в Обзор на концесия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...