Плащат на лозари да не гледат грозде

0

Мярката „Събиране на реколта на зелено” може да се въведе от догодина

Обсъжда се нова мярка, свързана с лозаро-винарския сектор за периода 2019-2030 г. Това става ясно от писмения отговор на министъра на земеделието Десислава Танева на въпрос на народния представител от Свиленград – Никола Динков /БСП/. Инструментът е „Събиране на реколта на зелено“ и е за стабилизиране на пазара в сектора, в случай че възникнат кризисни ситуации, които да предизвикат дисбаланс между търсенето и предлагането.

„Чрез тази мярка може да бъде осигурена финансова подкрепа на гроздопроизводителите, като се гарантира оптимално ниво на доходност въпреки извънредната пазарна ситуация“, казва министърката.

На практика чрез мярката ще се плаща на лозари, за да не отглеждат грозде. Преди още то да е узряло – например през април, май или юни. Целта е да се даде информация дали през съответната година ще има свръхдобив от грозде, което да създаде проблеми при изкупуването.

В такъв случай, докато гроздето все още е зелено, се сваля на земята, за да влагат повече средства производителите в пръскане и други дейности. Така те не прибират никаква реколта през есента, заради което ще получават обезщетение. При одобрение мярката може да бъде приложена още от следващата година върху площ от 2500 хектара, което е 4,2% от потенциала на страната ни.

В Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор са предвидени около 134 млн. евро от Брюксел за 5-годишния срок. Годишният бюджет за прилагането на всяка една от мерките е около 26 млн. евро. В действащата програма в момента има включени четири мерки – за популяризиране в трети държави, застраховане на реколтата, инвестиции в предприятия и преструктуриране, и конверсия на лозя.

Никола Динков
Previous articleДете с аутизъм се нуждае от помощ
Next articleЗадържаха легионер за убийството на фелдшера в Орешник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...