Жилищни блокове изхвърлят боклуците с чип

2

С чип ще изхвърлят вече отпадъците си обитателите на два жилищни блока в Свиленград. Това са блоковете на бул. България 130 и България 132. Днес официално чиповете бяха връчени на домакинствата в присъствието на представители на общината и на фирмата за разделно събиране на отпадъци „Екопак”. Проектът е пилотен и обхваща още два блока в града.

Очаква се по този начин да бъде решен проблемът с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци при многофамилните жилищни сгради. Неколкократно жители от двата блока са сигнализирали администрацията за образуването на сметище в зелената площ в района. Заради изхвърлена сгур пък бяха унищожени няколко пластмасови контейнера, сред които и такива на Екопак.

Така се стигна до идеята за изграждането на затворена площадка, достъпът до която да бъде ограничен с чип. Камера ще следи за изхвърлянето на отпадъци извън нея, а нарушителите ще бъдат санкционирани.

Заместник-кметът Мария Костадинова призова хората да изхвърлят отпадъка си разделно и да сигнализират при посегателства.

„Колкото по-малко битов отпадък остава, толкова по-малко разходи ще има и за вас като данъкоплатци, и за общината. Освен това ще е и по-чисто”, заяви Костадинова.

Тя благодари на Екопак, които са одобрили и финансирали идеята.

От Екопак припомниха за един друг съвместен проект с общината в Свиленград – „От врата на врата”. По него бяха раздадени кофи за разделно събиране на над 1000 къщи, което намали значително количеството на изхвърляния от тях отпадък. От фирмата поздравиха общината за усилията, които полага в сферата на разделното събиране и чистата околна среда.

Инж. Иванка Димитрова, директор на дирекция Общинска собственост припомни, че предстои другата година да се реализира проект за компостираща инсталация. Един от новите съдове, за био разградими отпадъци, ще бъде поставен на площадката на бул. България. С отделянето на обелки и остатъци от плодове и зеленчуци, от общината се надяват отпадъкът да намалее още и да отпадне нуждата от втория контейнер.

Това, вие като граждани, ще го усетите след години, с чистотата и като данъкоплатци, заяви тя.

Previous articleОткриха изложба за 100 години организирано социалистическо движение в Свиленград
Next articleПротестно шествие и блокада на границата в неделя

2 COMMENTS

 1. Ха, здравейте!
  Както и очаквах – мълчание. Ама аз съм си инат и ще си направя коментара! Мнооооого се надявам някой да се присети колко е важно и да ме подкрепи! А още повече се надявам някой от общината, хеле па може и кмета, да дзирне малкачко и да стори нещо по въпросите ми!
  Пак за Великите Чипове, целящи опазването на безценния ни боклук:
  Имаме си вече реален световен проблем с Корона вируса KOVID-19. Имаме си и заповед на кмета, целяща да ни опази. До тук добре. Сега да отидем при заключените боклучарници на „привилигерованите“ блокове:
  Какво се случва с хигиената и мерките за обеззаразяване?! Взимаш си чипа, който се търкаля винаги някъде из къщи, предимно около местата с ключовете!!! Взимаш си торбичките и отпрашваш към „зелената зона“. Лепкаш чипа и ръцете си по местата, където хорцата от сметосъбирането са лепнали ръкавиците си!!! И КЪДЕТО Е ПИПНАЛ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ВСЯКО ЕДНО ДОМАКИНСТВО С ВСЯКАКВИ КОНТАКТИ!!! После отпрашваш за магазина (почти винаги хвърляме боклука си на път за там), тръгваш за някъде (където сега не е много препоръчително) или се прибираш у дома. Със същите ръчици обарваш хубавичко входните дръжки, а после и на своето жилище. После мяташ чипа откъдето си го взел. Може пък и да си го подържал в джобовете си докато пазаруваш…
  Е???? Питам още: дезинфекцират ли се контейнерите? Оградите? Устройствата за чиповете? Самите площадки нямат никаква пригода за миене например на контейнерите. ОБАЧЕ БЕЗЦЕННИЯТ НИ БОКЛУК Е ЗАКЛЮЧЕН! И послушните човечета праскат ли праскат чиповете си, обарват ли обарват вратицата… Чудо на чудесата! И дали само корона-вирусът е опасен? Ма сме интересни – имаме си приумица като за световно!
  Сега съвсем сериозно:
  НЕ САМО ДЕАКТИВИРАЙТЕ ЧИПАРНИЦИТЕ, АМИ И МАХНЕТЕ ВРАТИТЕ!!!!!!!!!!!! Защото тази приумица противоречи на всичките ви претенции, че сте взели мерки за здравето на хората!!!!!!
  А вие, мили съседи – не можете ли просто да оставите отворени вратите, че и да ги подпрете, за да не ги пипа никой?! Толкова ли е страшно де ви видят на камерите?! Защото само тихото и за вътрешна употреба попцувване няма да ви опази нито от корона вирусът, нито от най-обикновена диария през летните месеци….
  Без никакво уважение към простотията и недомислието –
  Ваш Робин Худ от Свиленград

 2. Имам въпроси, вероятно риторични : Какво е „зелена зона“? Боядисана в зелено ограда или одръстени от дървета до нула нагорещяващи се през лятото тротоари из целия град!?
  Относно лакираните словоизлияния по повод на проблема с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци:
  1. Имахме си разделни контейнери и ги ползвахме като навсякъде в града – кой съзнателно, кой по-малко съзнателно. Лично аз разделях до блистерче!!! Сега…са заключени с чип. От кого? !И дали е престъпление или нарушение, ако иска някой да си изхвърли разделно отпадъците да дойде до „нашите“ контейнери и да ги изхвърли разделно?!
  2. Защо ми заключвате боклучарника?! Това какво точно решава!? Да имам още една грижа като тръгна на работа, вали дъжд, нося чадър и торбичка с боклук и търся ръка, с която да приложа Великия Чип!? Или да съм го забравила и да се върна за да изпълня Великата Процедура!? В същото време съседните блокове имат пропорционално по-малко контейнери и няма период, в който минавайки край тях да не виждам как преливат от отпадъци напук на Нашата Зелена Зона!!!! Празна и заключена с натрупани отвън торбички смет. Защо ми усложнявате ежедневието, бе хора!? Заградете, за да не летят боклуци, ама да ми заключите боклука, че и камера да ми сложите…Що не сложихте на входовете? Що лампите на коридорите не могат да се светват от апартаментите? И опряхме до това да заключим боклучарника и да го наречем „Зелена зона“! Е, ще бъда Робин Худ. Лошото е, че вече не ми пука да разделям отпадъци. Праскам всичко в една торбичка и имам две опции – да оставям торбите пред заключената врата или да ги нося до съседния СВОБОДЕН БОКЛУЧАРНИК. Няма да си активирам чипа, да нося псувайки всеки път боклука си ПОСЛУШНО! Повярвайте, всички псуват, обаче не протестират. Разбирам ги – комунизмът не отнесе със себе си нито страховете, нито пороците на власт имащите… Ще си имам приключение: ще чакам да се стъмни, за де не ме улови камерата, ще мина иззад боклучарника с нахлупена шапка… или ще отпътувам за към съседния блок, за да увелича размера на „свободния боклук“ там… НО Е ВЪПРОС НА ПРИНЦИП. Огромна благодарност за санирането, но не ми извивайте ръцете с безумни идеи само и само да „усвоите“ още някой лев от програмата!
  3. Преди седмица осъмнах с предупредителни надписи… Излиза, че сам на път да стана професионален нарушител на обществения ред. Добре. Ама, ако общинарите и кмета си заключат боклучарниците и се занимават при всяко изхвърляне на боклук с ЧИПОВЕ , ще взема да се взема в ръце и да стана съзнателен гражданин! Така де, и те да дадат своя ЛИЧЕН ПРИНОС за „зелената зона“!!! До тогава ще си правя приключения и ще се надявам това безумие да свърши като мине срока на мониторинг върху оползотворените средства по програмата за саниране! А, и да не ме хванат в нарушение!!!
  С уважение към всички, които мислят и се чувстват като мен, въпреки че съм първият (и вероятно ще остана единствен) неблагонадежден и неблагодарен екземпляр, изказващ мнение!
  Ваш Робин Худ от Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...