Жилищни блокове изхвърлят боклуците с чип

0

С чип ще изхвърлят вече отпадъците си обитателите на два жилищни блока в Свиленград. Това са блоковете на бул. България 130 и България 132. Днес официално чиповете бяха връчени на домакинствата в присъствието на представители на общината и на фирмата за разделно събиране на отпадъци „Екопак”. Проектът е пилотен и обхваща още два блока в града.

Очаква се по този начин да бъде решен проблемът с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци при многофамилните жилищни сгради. Неколкократно жители от двата блока са сигнализирали администрацията за образуването на сметище в зелената площ в района. Заради изхвърлена сгур пък бяха унищожени няколко пластмасови контейнера, сред които и такива на Екопак.

Така се стигна до идеята за изграждането на затворена площадка, достъпът до която да бъде ограничен с чип. Камера ще следи за изхвърлянето на отпадъци извън нея, а нарушителите ще бъдат санкционирани.

Заместник-кметът Мария Костадинова призова хората да изхвърлят отпадъка си разделно и да сигнализират при посегателства.

„Колкото по-малко битов отпадък остава, толкова по-малко разходи ще има и за вас като данъкоплатци, и за общината. Освен това ще е и по-чисто”, заяви Костадинова.

Тя благодари на Екопак, които са одобрили и финансирали идеята.

От Екопак припомниха за един друг съвместен проект с общината в Свиленград – „От врата на врата”. По него бяха раздадени кофи за разделно събиране на над 1000 къщи, което намали значително количеството на изхвърляния от тях отпадък. От фирмата поздравиха общината за усилията, които полага в сферата на разделното събиране и чистата околна среда.

Инж. Иванка Димитрова, директор на дирекция Общинска собственост припомни, че предстои другата година да се реализира проект за компостираща инсталация. Един от новите съдове, за био разградими отпадъци, ще бъде поставен на площадката на бул. България. С отделянето на обелки и остатъци от плодове и зеленчуци, от общината се надяват отпадъкът да намалее още и да отпадне нуждата от втория контейнер.

Това, вие като граждани, ще го усетите след години, с чистотата и като данъкоплатци, заяви тя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...