Откриха изложба за 100 години организирано социалистическо движение в Свиленград

0

С фотоизложба започнаха честванията на 100-годишнината от създаването на организирано социалистическо движение в Свиленград. Близо 140 снимки, разположени на 21 табла могат да разгледат свиленградчани в Арт галерията до 23 ноември. Изложбата дава информация за всички периоди от живота на БСП и на социалистическото движение в Свиленград

Снимките са предоставени от фотографи и граждани. На тях могат да се видят основателите на социалистическото движение, на загиналите антифашисти, дейността на младежката организация, сбирките край Марица и др.

Голяма част от фотосите са от архива на фотографа Иван Гриванов, който запечатва спомените на града ни вече 60 години. Обективът му е заснел изграждането на жилищни сгради, първа копка на хотел Свилена, кадри от несъществуващата вече фабрика Коприна, ДИП Мир, кмета Иван Мангъфов, посещението на Тодор Живков и членове на правителството, срещата на свиленградчани с космонавта Георги Иванов и др. Показани са и снимки на всички ръководители на организираното социалистическо движение от създаването му до наши дни.

Изложбата откри председателя на БСП Свиленград – Георги Илиев. Историкът Елена Янакиева сподели с публиката факти, свързани с основаването на организираното социалистическо движение в Свиленград.

„Днешната изложба е нашият поклон пред миналото, тя е посветена на живите, които помнят и на тези, които ще дойдат след нас”, завърши словото си тя.

Над 50 души присъстваха на откриването на изложбата. Сред гостите беше и народният представител на БСП от Свиленград – Никола Динков.

Известни политически личности са поканени за юбилейния концерт на 26 ноември. От 18.00 часа в салона на читалище „Просвета” ще бъде представен спектакъла “Абсурдни времена” по едноименната книга на Маргарита Петкова и Добромир Банев с участието на актрисата, певица и народен представител от БСП – Нона Йотова.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...