Свиленград намали боклука си с близо 70 тона заради събирането „От врата на врата”

0

Общо 69 260 кг са разделно събраните отпадъци през последната една година от 1000 домакинства в Свиленград. Това е в резултат на проекта за разделно събиране на хартиени, пластмасови и метални отпадъци от опаковки директно от домовете на хората, съобщават от общинската администрация.

Точно преди две години стартира проектът на община Свиленград и Екопак България „От врата на врата”. Първоначално бяха предоставени 100 броя жълти кофи с вместимост 240 л за разделно събиране на домакинствата на осем улици. Отпадъкът, събран от тях се изчислява на общо 12 тона за година.

В резултат на доброто изпълнение и качественото сепариране на отпадъка от свиленградчани през 2017 г., Екопак предостави нови 900 броя жълти контейнери за разделно събиране от домовете на още 65 улици. Сметките показват, че така битовите отпадъци, извозвани от общината до регионалното депо в Харманли, са намалели с близо 70 тона.

Свиленград е сред първите общини в България, където се прилага този иновативен метод, допълват от администрацията. С намаляването на отпадъка, намаляват и разходите по неговото транспортиране и депониране, съответно и разходите за смет. Разделно събраният отпадък се извозва безплатно от Екопак за рециклиане, а общият – общината ни е задължена да извозва и депонира на регионалното депо в Харманли.

Очаква се чрез серия от различни мерки, някои от които касаят жилищните блокове, растителните отпадъци и др., общото количество на отпадъка да намалее още, а с тях да бъдат намалени и разходите.

Previous articleСвиленградските шахматисти станаха вицешампиони на малките селища
Next articleШофьор тапицира кабината си с цигари, хващат го

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...